FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: SUĐENJE MILOŠEVIĆU ODGOĐENO DO 14. SRPNJA, NAJAVLJENO ODREĐIVANJE "STAND BY" BRANITELJA

DEN HAAG, 6. srpnja 2004. (Hina) - Haški sud (ICTY) odlučio je u utorakda se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševićuodgodi do 14. srpnja, kada bi ovisno o zdravstvenom stanju on trebaopočeti iznositi svoju obranu, te da se nakon toga prekine od 21.srpnja do 31. kolovoza, kako bi mu se pružilo vrijeme za pripremusvjedoka i dokaza obrane.
DEN HAAG, 6. srpnja 2004. (Hina) - Haški sud (ICTY) odlučio je u utorak da se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću odgodi do 14. srpnja, kada bi ovisno o zdravstvenom stanju on trebao početi iznositi svoju obranu, te da se nakon toga prekine od 21. srpnja do 31. kolovoza, kako bi mu se pružilo vrijeme za pripremu svjedoka i dokaza obrane.

Također je odlučeno da se predloži odvjetnik koji bi trebao biti postavljen za njegovog branitelja u pripravnosti, tzv. "stand by" branitelja.

"Suđenje je odgođeno do 14. srpnja, kada će biti nastavljeno ovisno o zdravstvenom stanju optuženog", navodi se u prvoj od četiri točke odluke o daljnjem odvijanju suđenja koju je objavio Haški sud.

Raspravno vijeće, pod predsjedanjem suca Patricka Robinsona, odlučilo je da se nakon toga suđenje prekine od 21. srpnja do 31. kolovoza kako bi se Miloševiću, koji se brani sam, "omogućilo dodatno vrijeme za pripremu obrane".

U odluci se dodaje da Tajništvo suda treba raspravnom vijeću predložiti odvjetnika kojem bi mogao biti dodijeljen predmet, ako raspravno vijeće donese nalog o postavljanju branitelja.

U obrazloženju tog dijela odluke, vijeće se poziva na primjer imenovanja branitelja u pripravnosti Vojislavu Šešelju, koji je uz Miloševića jedini od 102 haška optuženika koji inzistira na tome da se brani sam. ICTY je time učinio prvi korak da Miloševiću imenuje tzv. "stand by" branitelja, kojem je dužnost da prati suđenje kako bi se, ovisno o potrebi, mogao u njega uključiti.

Glasnogovornik ICTY-a izjavio je kako su "suci odlučili da je došlo vrijeme da se za Miloševića predloži dodjela stand by branitelja".

Tajništvu suda vijeće je također naložilo da odredi kardiologa, koji do sada nije bio uključen u liječenje optuženog, kako bi ga on pregledao i razmotrio sve informacije vezane za njegovu bolest u kontekstu činjenice da se brani sam. Kardiolog treba izvijestiti raspravno vijeće o spremnosti Miloševića da se nastavi sam zastupati, te o vjerojatnom utjecaju na raspored suđenja ako to nastavi činiti.

U obrazloženju odluke se navodi kako nema dokaza da Milošević nije u stanju sudjelovati u suđenju, ali da postoje dokazi kako je njegovo zdravstveno stanje takvo da se možda neće biti u stanju sam zastupati što bi moglo negativno utjecati na pošteno i učinkovito odvijanje procesa.

Podsjećajući da praksa u zemljama kontinentalnog prava, uključujući Srbiju i Crnu Goru, zahtijeva postavljanje branitelja kod teških kaznenih djela, vijeće navodi kako bi, unatoč protivljenju Miloševića da mu se odredi branitelj, moglo postati nužno da se to učini, te da se uz to ili umjesto toga odrede druge mjere kako bi se osiguralo pošteno i učinkovito suđenje.

Vijeće također navodi kako bi moglo postati nužno da, u slučaju budućih značajnih prekida suđenja, odredi branitelja koji bi ili pomagao optuženom u pripremi i izlaganju njegove obrane ili, u iznimnim okolnostima, da preuzme izvođenje obrane.

Zdenko Tomanović, pravni savjetnik Miloševića, odluku o predlaganju "stand by" branitelja ocijenio je lošom i najavio da Milošević neće na nju pristati. Naglasio je kako po svim zakonima optuženi ima nepovredivo pravo biti na raspravi kada se izvode dokazi, te da mu se ne može suditi u odsutnosti.

Odlukom o kojoj su suci vijećali 10 sati iz zatvorenih vrata, udovoljeno je imperativu da se nastavi već sada najdulji proces ICTY-a, ali i zahtjevu Miloševića i "prijatelja suda" Stevena Kaya da mu se odobri vrijeme za oporavak od zdravstvenih tegoba i za pripremu obrane, a istodobno se prekid suđenja uvelike poklopio s ljetnom stankom u radu suda koja traje tri tjedna u kolovozu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙