FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA UTORAK, 6. SRPNJA

ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 6. srpnja.
ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 6. srpnja.

ZAGREB - Voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj Peter Semneby predstavit će na konferenciji za novinare sažetak posljednjeg izvješća Misije o Hrvatskoj (Glavni ured OESS-a, Florijana Andrašeca 14, u 11 sati).

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i mađarski ministar pravosuđa Peter Barandy potpisat će Memorandum o suradnji hrvatskog i mađarskog ministarstva pravosuđa i održati konferenciju za novinare (Ministarstvo pravosuđa, Republike Austrije 14, u 12 sati).

RIM - Ratifikacija i primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Hrvatske i zemalja članica Europske unije druga je točka dnevnog reda zasjedanja Zastupničkog doma talijanskog parlamenta. Rasprava o nacrtu zakona o ratifikaciji SSP-a otvorena je u ponedjeljak u Zastupničkom domu, a na njoj su govorili predstavnici parlamenta, vlade i oporbe predloživši njegovo usvajanje.

DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) zakazat će novi datum za početak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja 67-godišnjeg optuženika, potvrđenog izvješćima liječnika o njegovom visokom tlaku i srčanim tegobama, suđenje je u ponedjeljak odgođeno, a održana je samo rasprava o administrativnim pitanjima u kojoj je predsjedavajući sudac Patrick Robinson najavio da će vijeće radikalno preispitati nastavak suđenja u svjetlu Miloševićevih zdravstvenih tegoba. Milošević je na raspravi zatražio jednomjesečnu odgodu suđenja radi priprema za obranu, koju vodi sam, i odbio sve prijedloge za smanjenje opterećenja kojima je izložen, kao što je postavljanje branitelja, sudjelovanje u suđenju video vezom i slično.

DEN HAAG - Nastavak suđenja umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru optuženom za granatiranje Dubrovnika 1991. U tijeku je drugi tjedan dokaznog postupka obrane u sklopu kojeg su branitelji do sada na klupu za svjedoke izveli šestoricu bivših časnika JNA koji su u dubrovačkoj operaciji bili podređeni Strugaru. Sukladno ranijim najavama branitelja, oni su krivnju za razoran topnički napad na dubrovački Stari grad 6. prosinca 1991., glavnu točku optužnice, nastojali prebaciti na admirala Miodraga Jokića, optuženog zajedno sa Strugarom, kojeg je na temelju priznanja krivnje ICTY osudio na sedam godina zatvora. Tužitelji su u protuispitivanju tih nedovoljno pripremljenih svjedoka uspjeli ne samo potvrditi već i proširiti dokaznu osnovu za utvrđivanje odgovornosti Strugara prema navodima optužnice.

KOZARSKA DUBICA (BiH) - Ministri prometa i veza Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Božidar Kalmeta i Branko Dokić, razgovarat će u Kozarskoj Dubici o izgradnji cestovne infrastrukture i pustiti u promet most preko Une.

MOSKVA - Posjet britanskoga ministra vanjskih poslova Jacka Strawa Rusiji(i 7. srpnja).

ADDIS ABEBA - Godišnji sastanak na vrhu Afričke unije, koji će okupiti 40 čelnika afričkih zemalja. Glavna tema sastanka je stanje u Dafuru na zapadu Sudana, u Demokratskoj Republici Kongo i u Obali Bjelokosti. Na uvodnom zasjedanju bit će glavni tajnik UN-a Kofi Annan (traje do 8. srpnja).

SANAA - Ponavlja se suđenje jedanaestorici Jemenaca optuženih da su 2000. godine sudjelovali u napadu na američki razarač USS Cole.

JERUZALEM - Posjet glavnoga direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija, koji traje do 12. srpnja. El Baradei će u Jeruzalemu razgovarati o nuklearnom programu Izraela, koji dosad nije želio potvrditi ni opovrgnuti da posjeduje nuklearno oružje.

JERUZALEM - Predstavnici kvarteta za Bliski istok razgovarat će u Jeruzalemu o planu izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju izraelske vojske iz pojasa Gaze. Sastanku će prisustvovati predstavnici Sjedinjenih Država, Europske unije, Rusije i UN-a. Nacrt bliskoistočnog mirovnog sporazuma predviđa uspostavu neovisne palestinske države do kraja 2005. i izraelsko povlačenje s okupiranih područja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

PAMPLONA (Španjolska) - Tradicionalna fešta San Fermin (do 14. srpnja).

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Vedrana Mrša

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Sonja Djerasimović

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙