FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEFTINA OSOBNA RAČUNALA IZAZIVAJU RAST POTRAŽNJE U EUROPI

LONDON, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Pad cijena potaknuo je rastisporuka osobnih računala u Europu, Bliski istok i Afriku u drugomtromjesečju za 15,5 posto, označivši četvrto tromjesečje snažnog rastaza redom, objavila je britanska istraživačka tvrtka Gartner Inc.
LONDON, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Pad cijena potaknuo je rast isporuka osobnih računala u Europu, Bliski istok i Afriku u drugom tromjesečju za 15,5 posto, označivši četvrto tromjesečje snažnog rasta za redom, objavila je britanska istraživačka tvrtka Gartner Inc.

Kako se navodi u izvješću te kompanije, u tradicionalno manje aktivnom drugom tromjesečju u tu je regiju isporučeno ukupno 12,95 milijuna osobnih računala. Ta tvrtka, nadalje, prognozira za tu regiju nastavak snažnog rasta do sredine 2005.

Dok zapadna Europa i dalje predstavlja čvrsto tržište, regije visokog rasta ostaju istočna Europa i Bliski istok.

Kako doba prijenosnih računala jeftinijih od tisuću eura i desktop osobnih računala jeftinijih od 500 eura postaje stvarnost, ističe Gartner, rastom će predvoditi jeftinija osobna računala,.

"Ovaj rast ima svoju cijenu", kazao je Ranjit Atwal, analitičar te tvrtke. "Svi su pogođeni što se tiče profitabilnosti. Ostvaruje se veći rast proizvodnje, ali je još uvijek teško ostvariti dobit".

Vodećih su pet kompanija iste kao i u tromjesečju ranije, s Hewlett-Packardom na čelu, a slijede Dell, Fujitsu/Siemens, Acer i IBM.

S tehnološkog stajališta, snažan rast potražnje za osobnim računalima potaknut je nadgradnjom prijenosnih računala ugradnjom bežičnog pristupa Internetu, bržih procesora i memorije većeg kapaciteta.

Atwal, međutim, upozorava da bi, ne ponude li proizvođači kompjutera i čipova uskoro neko novo kompjutorsko obilježje, moglo doći do novog pada potražnje na razvijenijim tržištima.

Ta se industrija još uvijek oporavlja od teških razdoblja 2001-2002, kada su mali proračuni i slabljenje svjetskog gospodarstva zamrznuli globalne isporuke osobnih računala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙