FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SOFTWARESKO PIRATSTVO U SVIJETU U PORASTU; DOSEGLO 29 MILIJARDI DOLARA

LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Trgovina piratskim softwareom,koja obuhvaća "ispržene" verzije svega - od Windowsa XP do AdobeAcrobata - na svjetskoj je razini 2003. godine dosegla svotu od 29milijardi dolara, objavila je u srijedu u svojem redovnom izvješćutvrtka Business Software Alliance (BSA), koja se bavi zaštitom pravaproizvođača softwarea.
LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Trgovina piratskim softwareom, koja obuhvaća "ispržene" verzije svega - od Windowsa XP do Adobe Acrobata - na svjetskoj je razini 2003. godine dosegla svotu od 29 milijardi dolara, objavila je u srijedu u svojem redovnom izvješću tvrtka Business Software Alliance (BSA), koja se bavi zaštitom prava proizvođača softwarea.

Otkako je počela velika eksplozija interneta, tvrtke koje izrađuju software i medijski konglomerati suočeni su s brzim porastom piratstva svojih proizvoda jer mreže i siteovi za besplatnu razmjenu olakšavaju pristup svim oblicima autorskog materijala.

Gledajući ukupnu vrijednost tržišta softwarea na svjetskoj razini, koja iznosi 51 milijardu dolara, piratsko tržište s 29 milijardi dolara doseže čak 60 posto legalnog tržišta, kaže se u priopćenju BSA, među čijim su članovima Microsoft, Apple i Intel.

Ta je tvrtka utrošila golemi novac u pokušaju zaustavljanja prakse pravnih i privatnih osoba da ugrađuju nelicencirane kopije softwarea, a u suradnji s policijom vodi i borbu sa skupinama koje distribuiraju nelegalni software.

Nova istraživačka tvrtka BSA, IDC, procjenjuje da je razina globalnog piratstva 2003. iznosila 36 posto, dva posto više nego 2002.

U izvješću BSA stoji kako su azijsko-pacifička regija, istočna Europa i Južna Amerika i dalje područja s najvećim piratstvom na svijetu, jer su od ukupnog softwarea koji se ugrađuje u tamošnja računala više od polovice nelegalne verzije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙