FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KLIMATSKO ZATOPLJENJE BRŽE NEGO ŠTO SE PREDVIĐALO

WASHINGTON, 26. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Novo snažno američkoračunalo pokazalo je da bi prosječne temperature na površini zemljemogle brže porasti nego što su predviđali znanstvenici, upozorili suamerički stručnjaci.
WASHINGTON, 26. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Novo snažno američko računalo pokazalo je da bi prosječne temperature na površini zemlje mogle brže porasti nego što su predviđali znanstvenici, upozorili su američki stručnjaci.

Računalo američkog nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR, Nacional Center for Atmospheric Research) predviđa globalno povišenje temperatura zemlje za 2,6 stupnja ako se nastavi ispuštanje ugljičnog dioksida u velikim količinama. Prijašnje su procjene navodile da bi to povišenje iznosilo oko 2 stupnja.

Prikazi na temelju teoretskog modela predviđanja klime CCSM3 (Community Climate System) bit će predstavljeni međuvladinom povjerenstvu o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda, skupini međunarodnih stručnjaka koji procjenjuju utjecaj klimatskog zatopljenja na okoliš.

Prema američkoj nacionalnih zakladi za znanost (NSF) brojni teoretski modeli korišteni su kako bi se otkrili učinci ugljičnog dioksida, plina s učinkom staklenika.

Znanstvenici nisu uspjeli dobiti usklađene rezultate o utjecaju drugih čimbenika poput oblaka, otapanja leda na polovima i ispuštanja radioaktivnih plinova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙