FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHIRAC ZA FLEKSIBILAN RADNI TJEDAN

PARIZ, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik JacquesChirac izjavio je da će ta zemlja zadržati 35-satni radni tjedan alije, popustivši pritiscima svojeg ministra financija, ujedno pozvao naveću fleksibilnost kako bi zaposlenici, ako to žele, mogli raditi iduže.
PARIZ, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je da će ta zemlja zadržati 35-satni radni tjedan ali je, popustivši pritiscima svojeg ministra financija, ujedno pozvao na veću fleksibilnost kako bi zaposlenici, ako to žele, mogli raditi i duže.

U odgovoru na pozive ministra financija Nicolasa Sarkozyija na popuštanje rigidnih zakona o radu koji, kako tvrdi, Francusku čine manje konkurentnom, Chirac je od vlade zatražio da započne s konzultacijama sa sindikatima i tvrtkama o uvođenju promjena.

"Osnovni je princip da radni tjedan ostaje na 35 sati", kazao je Chirac. "Drugi je princip da je potrebna veća fleksibilnost za zaposlenike, osobito za one koji žele raditi više kako bi više i zaradili, a potrebna je i veća sloboda za kompanije".

Sarkozy je posljednjih tjedana intenzivirao pozive na promjene, dok je europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Mario Monti početkom ovoga tjedna kazao kako bi takva ograničenja rada trebala biti umanjena diljem Europe.

U Francuskoj bi presedan mogli postaviti zaposlenici tvornice automobilskih dijelova Robert Bosch, nedaleko francuskog grada Lyona, koji su u utorak glasovali o uvođenju dužeg radnog tjedna u nastojanju spašavanja radnih mjesta. Očekuje se da će podržati tu inicijativu.

Slična situacija je prošli mjesec izazvala kontroverzu u Njemačkoj gdje je, nakon prijetnje preseljenjem 2 tisuće radnih mjesta u Mađarsku, industrijski gigant Siemens postigao sporazum sa sindikatom IG Metall oko produljenja radnog tjedna u dvije svoje tvornice na 40 sati s prethodnih 35, bez povećanja plaća.

Iznoseći plan djelovanja za posljednje tri godine svojeg drugog petogodišnjeg mandata na mjestu predsjednika, Chirac je istakao da su gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta najveći prioriteti. Najveći razlog za brigu birača je stopa nezaposlenosti od 9,8 posto, znatno viša od prosjeka eurozone.

Vlada se nada da će gospodarski rast te zemlje u ovoj godini premašiti njezinu prognozu od 1,7 posto i doseći 2,3 posto, koliko iznosi projekcija rasta državnog statističkog ureda. Njezin je plan u 2005. srezati proračunski manjak ispod EU gornje granice od 3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙