FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja skupština Hrvatske odvjetničke komore

ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Vrhovnog suda IvicaCrnić, koji je danas kao gost sudjelovao u radu godišnje skupštineHrvatske odvjetničke komore, ocijenio je da su za vladavinu pravaodgovorni svi segmenti sudbene vlasti, ali da je, uz sudačku,odgovorna i izvršna i zakonodavna vlast, to jest Vlada i Hrvatskisabor.
ZAGREB, 19. lipnja 2004. (Hina) - Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, koji je danas kao gost sudjelovao u radu godišnje skupštine Hrvatske odvjetničke komore, ocijenio je da su za vladavinu prava odgovorni svi segmenti sudbene vlasti, ali da je, uz sudačku, odgovorna i izvršna i zakonodavna vlast, to jest Vlada i Hrvatski sabor.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić najavio je na današnjoj skupštini da će za mjesec dana stupiti na snagu nove odvjetničke tarife i da će se, kako je bilo najavljivano u medijima, cijena sata s 40 kuna povećati na 500 kuna.

On je uvodno govorio o prilagodbi hrvatskog zakonodavstva zakonodavstvu Europske unije, ističući kako - zbog različitosti pravnih sustava u pojedinim državama - strani odvjetnici još ne mogu zastupati u Hrvatskoj i obrnuto.

Pelicarić je rekao da su suočeni s pritiscima velikih odvjetničkih kuća iz Europe, koje bi htjele proširiti svoj posao i na pravno područje Hrvatske, ali za to još nema uvjeta.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, govoreći o radu sudaca u Hrvatskoj i njihovoj opterećenosti mnogobrojnim predmetima, istaknuo je da sucima na odlučivanje stižu predmeti koji su trebali biti riješeni drugim društvenim mehanizmima.

Sabor je svojim zakonima sucima natovario veliki posao, a nije im osigurao ni dovoljan broj ljudi niti poslovni prostor, niti opremu, smatra Crnić, navodeći za primjer da su na hrvatskim sudovima u postupku stotine tisuća predmeta koji se odnose na komunalnu naknadu, neplaćanje parkiranja ili vozne karte, što u drugim državama ne rješavaju suci. To znači da drugi društveni mehanizmi, koji bi takve sporove trebali prevenirati u državi ne djeluju, rekao je Crnić.

Ima oko milijun i 500 tisuća zaostalih predmeta, i ako Vlada ne poduzme ozbiljnije mjere, možemo računati da će uza sav trud sudaca stanje ostati isto, rekao je Crnić. Istaknuo je da su lani hrvatski suci odradili svoju sudačku normu - oko milijun i 560 tisuća predmeta.

Upozorio je da su nerijetko novi zakoni međusobno proturječni i da suci i odvjetnici nemaju dovoljno vremena za pripremu u primjeni novih zakona, što dovodi do različitog tumačenja i pravne nesigurnosti.

Na skupštini je 60-ak izaslanika predstavljalo 2652 člana Hrvatske odvjetničke komore.

Danas je zagrebačkom odvjetniku, pokojnom Krešimiru Abelu posmrtno dodijeljena plaketa koju je primila njegova kći, također odvjetnica, Tamara Abel. Odvjetniku iz Barcelone Ramonu Mulleratu dodijeljena je plaketa "Dr. Ivo Politeo", a bit će mu uručena u ožujku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙