FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAELSKI AGENTI ZAVRŠILI U ZATVORU POKUŠAVAJUĆI SE DOMOĆI NOVOZELANDSKIH PUTOVNICA

AUCKLAND, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Novozelandska premijerkaHelen Clark prekinula je u četvrtak sve kontakte na visokoj razini sIzraelom nakon što su dva Izraelca osumnjičena da su agenti Mossadazavršila u zatvoru zbog pokušaja da se na prijevaru domognu putovnicaNovog Zelanda.
AUCKLAND, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Novozelandska premijerka Helen Clark prekinula je u četvrtak sve kontakte na visokoj razini s Izraelom nakon što su dva Izraelca osumnjičena da su agenti Mossada završila u zatvoru zbog pokušaja da se na prijevaru domognu putovnica Novog Zelanda.

Novozelandski sud osudio je Uriela Zoshea Kelmana i Elija Caru na šestomjesečnu kaznu zatvora nakon što su priznali krivnju za pokušaj dobivanja tamošnje putovnice na prijevaru, koristeći se lažnim identitetom.

Vlada je priopćila kako postoje "vrlo snažni razlozi" za sumnju da su dvojica Izraelaca djelovala u korist izraelske obavještajne službe.

"Od izraelske vlade zatraženo je objašnjenje i isprika još prije tri mjeseca, ali nismo dobili nijedno od toga", kaže se u priopćenju Helen Clark.

Djelovanje izraelskih obavještajaca ocijenila je "potpuno neprihvatljivim", naglasivši kako je time ugrožena suverenost Novog Zelanda i prekršeno međunarodno pravo.

Zbog toga su prekinuti svi diplomatski kontakti s Izraelom na visokoj razini, pa Novi Zeland neće dopustiti posjet izraelskom predsjedniku Mosheu Katzavu nakon njegovog posjeta Australiji sljedećeg mjeseca, a odgodit će i prihvaćanje vjerodajnica novog izraelskog veleposlanika u Novom Zelandu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙