FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAEL EL BARADEIU: IRAN ŽELI NUKLEARNO ORUŽJE

TEL AVIV, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Izrael strahuje da se Iranželi domoći nuklearnog oružja i da bi ga mogao uporabiti protivIzraela, izjavio je u srijedu direktor Međunarodne agencije za atomskuenergiju Mohamed ElBaradei.
TEL AVIV, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Izrael strahuje da se Iran želi domoći nuklearnog oružja i da bi ga mogao uporabiti protiv Izraela, izjavio je u srijedu direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei.

"Oni (Izraelci) izrazili su zabrinutost zbog Irana", rekao je El Baradei nakon sastanka s direktorom izraelske nuklearne komisije i bivšim šefom obavještajne službe Mossada.

El Baradei je u trodnevnom posjetu Izraelu, koji u odnosu na nuklearno naoružanje već desetljećima provodi politiku strateške dvosmislenosti, naime odbija potvrditi ili opovrgnuti da posjeduje nuklearno oružje.

Međunarodni stručnjaci vjeruju da ima 100 do 200 nuklearnih bojevih glava, a te procjene temelje na količini plutonija koje je proizveo u svojim reaktorima.

ElBaradei je kazao kako su njegovi napori da promovira ideju o zoni bez nuklearnog naoružanja na Bliskom istoku zapeli zbog izraelske zabrinutosti za iranske nuklearne ambicije i neprijateljskog stajališta zemalja u regiji prema Izraelu. Istaknuo je kako pokušava naći kompromis koji bi Izraelcima i njihovim arapskim i muslimanskim susjedima omogućio pronalaženje realističnog sigurnosnog aranžmana koji ne bi uključivao posjedovanje nuklearnog naoružanja niti se zasnivao na ravnoteži straha kao dijelu mirovnog procesa.

Iran je, za razliku od Izraela, potpisao Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, ali tvrdi da je njihov nuklearni program razvijen i namijenjen isključivo mirnodopskim svrhama, naime centralama za generiranje električne energije.

Međutim, Washington i Izrael optužuju Teheran za prikrivena istraživanja, koja se vrše gotovo dva desetljeća i usmjerena su na razvoj nuklearnog naoružanja.

ElBaradei bi se u četvrtak trebao sastati s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih posloav Silvanom Shalomom, i analitičari smatraju da će pitanja Irana biti jedno od važnijih tijekom tih razgovora.

IAEA istražuje iranski nuklearni program od kolovoza 2002. godine, otakd je skupina Iranaca u egzilu izvijestila da Teheran od inspektora IAEA skriva veliko podzemno postrojenje za obogaćivanje urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙