FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnik Kramarić nezadovoljan načinom uništavanja komaraca u Osijeku

OSIJEK,14. srpnja(Hina) - Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić zadosadašnje akcije uništavanja komaraca u Osijeku ustvrdio da suneučinkovite, ocijenivši kako je očito da se "stručna ekipa nijedokazala u poslu koji im je povjeren te je da se u financiranjeuništavanja trebaju uključiti i županija i država.
OSIJEK,14. srpnja(Hina) - Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić za dosadašnje akcije uništavanja komaraca u Osijeku ustvrdio da su neučinkovite, ocijenivši kako je očito da se "stručna ekipa nije dokazala u poslu koji im je povjeren te je da se u financiranje uništavanja trebaju uključiti i županija i država.

Za ovogodišnje uništavanje komaraca grad Osijek je dosad utrošio oko četiri milijuna kuna, a zbog velike najezde komaraca osigurat će dodatnih milijuna kuna, rekao je Kramarić u izjavi za Hinu .

"Premda se izdvajaju i dodatna sredstva zabrinjavajuća je činjenica što posao nije dobro odrađen, jer očito je da su metode ovogodišnjeg uništavanja komaraca neodgovarajuće, tj. radilo se paušalno, kao prijašnjih godina koje se po broju napasnika ne mogu mjeriti s ovogodišnjom.

Osječki gradonačelnik je izjavio da će grad sljedeće godine ozbiljno razmisliti kome dodijeliti posao montoringa i uništavanja komaraca. U financiranje uništavanja komaraca treba se uključiti i županija i država, jer kako je rekao Kramarić, nije dovoljno rješavati se komaraca na jednom prostoru a na drugom ne, kada se zna da komarci ne poznaju granice.

U Donjem gradu u Osijeku prije dva dana u 15 minuta izbrojeno je 108 uboda komaraca na jednoj osobi, a u Aljmašu nedaleko Osijeka 250 uboda, što je po riječima dr. Enriha Merdića, voditelja Službe za monitoring najveća najezda komaraca koju on pamti unazad 20 godina koliko se bavi tom problematikom. Po njegovim riječima razlog su poplavna područja u okolici Osijeka, te nemogućnost da se zbog miniranosti dođe do nekih terena. Ocijenio je kako se u Kopačkom ritu i ostalim poplavnim područjima na vrijeme trebaju uništavati larve komaraca, ali da za to nemaju dopuštenje zbog navodne zaštite ekosustava.

Pojavila se već četvrta generacija komaraca , dok je uobičajeno bilo da se tijekom cijele godine izlegu najviše tri generacije komaraca, rekao je. Ovih dana je najavljeno novo tretiranje komaraca u Osijeku i okolici, no istaknuo je dr. Merdić "ono se neće obaviti sve dok vremenske prilike ne budu odgovarale a to znači da nema vjetra te da u večernjim satima temperatura bude najmanje 20 stupnjeva". No, to ne znači da se komarci opet neće pojaviti, dodao je.

Najveći problemi, ističu Osječki zeleni su u velikoj dodatnoj zagađenosti jer zbog činjenice "što komarci na vrijeme i učinkovito nisu uništeni sada se nemilice troše sredstva za ublažavanje posljedica, poput raznih sprejeva, proizvoda koji se pale kako bi se rastjerali komarci ". Na taj način, uz često a nažalost nedjelotvorno tretiranje ugrožava se priroda ali i ljudi, ponajviše djeca, ističu Osječki zeleni.

Zbog ozbiljnosti situacije "hitno tražimo od nadležnih službi da javnosti odgovori s kakvim se sredstvima tretiraju komarci kao i da se obavi monitoring o ugroženosti čovjeka, te biljnog i životinjskog svijeta jer imamo dojava da nakon tretiranja stradavaju ptice u gradu, a problema imaju i domaće životinje poput pasa i mačaka, što se prije nije događalo" rekla je Ljiljanka Mitoš-Svoboda, voditeljica Osječkih zelenih.

Po podacima Konzuma koji u Osijeku i okolici ima 10 prodavaonica, prodaja sredstava za odbijanja komaraca tzv. repelenata povećana je 30 posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙