FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK NE NAMJERAVA NABAVLJATI RADIOAKTIVNE TVARI KOJE MOGU POSLUŽITI ZA ORUŽJE

BAGDAD, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Irački premijer Iyad Allawipotvrdio je u četvrtak da Irak ne kani nabavljati radioaktivne tvarikoje se mogu iskoristiti za proizvodnju oružja za masovno uništavanje,dodavši da su Sjedinjene Države iz zemlje iznijele sav niskoobogaćeniuran.
BAGDAD, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Irački premijer Iyad Allawi potvrdio je u četvrtak da Irak ne kani nabavljati radioaktivne tvari koje se mogu iskoristiti za proizvodnju oružja za masovno uništavanje, dodavši da su Sjedinjene Države iz zemlje iznijele sav niskoobogaćeni uran.

"Irak ubuduće ne kani obnoviti te programe. Tvari koje mogu biti oružje za masovno ubijanje nisu dobrodošle u našoj zemlji i njihova je proizvodnja neprihvatljiva", kazao je Allawi u priopćenju.

SAD je iznio iz Iraka više od 1,7 tona obogaćenog urana i drugih radioaktivnih tvari koje se u teoriji mogu iskoristiti u proizvodnji radioaktivne "prljave bombe", ili u izradi nuklearnog oružja, priopćio je u utorak američki tajnik za energiju Spencer Abraham.

"Sada mogu potvrditi da su ministarstvo obrane i ministarstvo energije SAD-a dovršili zajedničku operaciju radi uspostave sigurnosti i povlačenja radioaktivnih i nuklearnih tvari iz Iraka koje je bivši režim mogao iskoristiti za izradu bombe s radioaktivnim punjenjem, ili ih pak zlorabiti u sklopu programa nuklearnog naoružavanja", kazao je Allawi.

Premijer je ipak kazao da će neke radioaktivne tvari, koje su bile obrađene, ostati u Iraku. One mogu biti korisne u poljodjelstvu, industriji i medicini, istaknuo je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙