FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH NAVODI STALAN NAPREDAK U BORBI PROTIV TERORIZMA

WASHINGTON,12. srpnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekaoje u ponedjeljak kako Sjedinjene Države ostvaruju stalan napredak uborbi protiv terorizma i širenja oružja i ustvrdio da je napad na Irakbio opravdan unatoč tome što u toj zemlji nije pronađeno oružjemasovnog uništavanja.
WASHINGTON,12. srpnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako Sjedinjene Države ostvaruju stalan napredak u borbi protiv terorizma i širenja oružja i ustvrdio da je napad na Irak bio opravdan unatoč tome što u toj zemlji nije pronađeno oružje masovnog uništavanja.

"Iako nismo pronašli zalihe oružja masovnog uništavanja bili smo u pravu ići u Irak", rekao je Bush u Nacionalnom laboratoriju u Oak Ridgeu gdje su pohranjeni dijelovi opreme libijskog programa nuklearnog oružja prebačenog tu u ožujku nakon što je Muammar Gaddafi pristao napustiti program.

"Uklonili smo otvorenog neprijatelja Amerike koji je imao mogućnost za proizvodnju oružja masovnog uništavanja i mogao ih prenijeti teroristima koji žele doći do njih", rekao je Bush govoreći o Iraku.

On je upozorio da nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. SAD nisu sebi mogle "priuštiti da preuzmu takav rizik".

Bushova obrana napada na Irak dolazi nakon što je Obavještajni odbor američkog Senata u prošli petak izvijestio da je ključno opravdanje napada, da irački režim posjeduje kemijsko i biološko oružje i radi na razvoju nuklearnog, bilo pogrešno i utemeljeno na pretjeranim izvješćima CIA-e iza kojih nisu stajali valjani podaci.

Bush je ponovno ustvrdio kako su jednako kao i on i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i američki Kongres nakon što su vidjeli obavještajna izvješća o iračkom oružju masovnog uništavanja vidjeli u Saddamu Husseinu prijetnju.

"Moramo se suprotstaviti ozbiljnim opasnostima prije nego se one u cjelosti materijaliziraju", rekao je on.

Bush je u Oak Ridgeu nastojao pokazati uspjeh u borbi protiv terorizma i širenja oružja masovnog uništavanja kako bi naglasio svoju snagu u nacionalnoj sigurnosti suočen s tijesnom predizbornom borbom protiv demokratskog izazivača Johna Kerryja.

"Vodimo opsežnu i neumoljivu borbu protiv terorizma i aktivnu kampanju protiv širenja oružja", rekao je on dodajući kako SAD ostvaruje stalan napredak u toj borbi.

Naveo je kako je odluka Libije da ukine svoj nuklearni program i razvoj raketa dugog dometa rezultat tihe diplomacije SAD-a, Velike Britanije i libijske vlade, ali i jasno izražene politike da su SAD, Britanija i druge zemlje odlučne svom silom se suprotstaviti terorizmu i širenju oružja. "Svaki potencijalni protivnik sada zna da terorizam i širenje oružja nose ozbiljne posljedice, i da je mudro napustiti bavljenje time", upozorio je Bush.

"Odlučni smo suprotstaviti se novim prijetnjama, a ne ignorirati ih ili jednostavno čekati na buduću tragediju", naglasio je on.

Bush je nabrajajući uspjehe u protekle tri godine naveo napredak u Afganistanu.

Pakistan, nekada jedna od rijetkih zemalja koje su priznavale talibanski režim i zemlja koja se nije ozbiljno surpotstavljala al Qaidi, danas surađuje sa SAD-om u borbi protiv terorizma, rekao je Bush. Također je podsjetio na prekidanje privatne mreže pakistanskog nuklearnog znanstvenika A. Q. Khana koji je prodavao nuklearne planove i opremu zemljama poput Libije, Irana i Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik je kazao kako Saudijska Arabija iz koje je nekada bez mnogo otpora dolazila pomoć al Qaidi sada vodi borbu protiv terorizma.

Bush je kazao kako njegova vlada čini sve što je u njezinoj mogućnosti da zaštiti SAD od ponovnog napada koji teroristi pripremaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙