FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAELCI NE ŽELE DA ARAFAT KADA UMRE BUDE POKOPAN U JERUZALEMU

JERUZALEM, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Izrael bi trebao odbitiPalestincima da Jasera Arafata, kada umre, pokopaju u Jeruzalemu itako omoguće izbijanje nasilja na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, novesu odredbe plana izraelske vlade kako ih prenosi agencija Reuters.
JERUZALEM, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Izrael bi trebao odbiti Palestincima da Jasera Arafata, kada umre, pokopaju u Jeruzalemu i tako omoguće izbijanje nasilja na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, nove su odredbe plana izraelske vlade kako ih prenosi agencija Reuters.

Politički izvori, na koje se poziva Reuters, prenose odredbe dokumenta ministarstva vanjskih poslova, objavljenog u srijedu, a u kojem stoji da bi 74-godišnji palestinski čelnik mogao umrijeti prirodnom smrću ili u "izraelskoj vojnoj akciji". Izraelski su dužnosnici kazali da plan vlade nije ubiti Arafata.

Arafat je, čini se, dobroga zdravlja unatoč tome što je zatvoren u svom stožeru na Zapadnoj obali više od dvije godine. U listopadu je još bio bolestan, ali se brzo oporavio.

U dokumentu izraelskog ministarstva vanjskih poslova nasilje bi se trebalo pojačati na Zapadnoj obali i pojasu Gaze nakon Arafatove smrti.

Za sada nema reakcije iz Arafatova ureda na ove informacije.

Kako smatraju politički izvori na koje se poziva agencija Reuters, dokument predviđa da će Palestinci tražiti da se Arafata pokopa u Haram al-Sharifu, trećem najvećem muslimanskom svetištu smještenom u istočnom Jeruzalemu. Židovi ga zovu Brdo hrama i štuju ga kao mjesto dvaju drevnih hramova.

"Izvješće to isključuje kao simbolični problem i predlaže da Arafat bude pokopan u Abu Disu", kazao je neimenovani izvor, misleći na selo koje je predgrađe Jeruzalema na Zapadnoj obali.

Arafatov savjetnik Imad Shakkur je kazao za Izraelski vojni radio da nije siguran koliko su istinita predviđanja izraelskog ministarstva vanjskih poslova. "No savjetovao bih Izraelu da iskoristi ovo razdoblje sada za napredak u miru", kazao je Shakkur.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙