FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STUDIJA: ROŠTILJ SKRIVA RIZIK OD RAKA

HONG KONG, 13. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Roštiljate li prečesto,izlažete se visokoj razini kemikalija koje izazivaju rak, objavili suu utorak stručnjaci u Hong Kongu.
HONG KONG, 13. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Roštiljate li prečesto, izlažete se visokoj razini kemikalija koje izazivaju rak, objavili su u utorak stručnjaci u Hong Kongu.

Testiranje je otkrilo da je razina kancerogenih policikličkih aromtskih hidrokarbona (PAH) čak 14 puta viša u mesu s roštilja nego u hrani pripremljenoj na druge načine.

Znanstvenici su za vladin ured za hranu i higijenu okoliša testirali šezdeset uzoraka hrane, među njima i svinjetinu s roštilja iz restorana i tvornica diljem Hong Konga. Koncentracija PAH-a u mesu s roštilja bila je od 48,6 do 144,7 mikrograma na kilogram, a u mesu iz električne pećnice ili s plinskoga roštilja ta je koncentracija bila 5,1 do 10,4 mikrograma po kilogramu.

Vođa istraživača dr. Ho Yuk-yin kaže da ljudi ne bi smjeli jesti previše hrane koje sadržavaju te organske kemikalije. Prema njegovim riječima, ne treba pretjerivati s roštiljem, a pougljene komadiće treba ukloniti prije jela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙