FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KOSTURI IZ ZBIRKE HAZU-A DOKAZUJU DA JE RAK BOLEST SUVREMENE CIVILIZACIJE

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Doktor Mario Šlaus iz Hrvatskeakademije znanosti i umjetnosti predstavio je u Innsbrucku svojearheološke nalaze na 18. skupu Europske udruge za istraživanje raka uInnsbrucku koji pokazuju da je rak bio rijetka bolest među našim, čaki nedavnim, precima te tako potkrepljuju uvjerenje da je rak"suvremena" bolest i posljedica dugovječnosti suvremenih ljudi,objavljuje portal Innovations-report.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Doktor Mario Šlaus iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavio je u Innsbrucku svoje arheološke nalaze na 18. skupu Europske udruge za istraživanje raka u Innsbrucku koji pokazuju da je rak bio rijetka bolest među našim, čak i nedavnim, precima te tako potkrepljuju uvjerenje da je rak "suvremena" bolest i posljedica dugovječnosti suvremenih ljudi, objavljuje portal Innovations-report.

Dr. Šlaus i njegove kolege analizirali su kosti 3160 osoba iz zbirke kostura HAZU-a, koje datiraju od 5300. godine p.n.e do 19. stoljeća, tražeći dokaze tragove nekontroliranog i abnormalnog rasta tkiva na što su naišli u samo četiri slučaja, navodi se u prilogu.

Dr. Šlaus ističe kako u istraživanju nisu nađeni tragovi sekundarnih tumora kostiju, karakterističnih za stariju dob, što se može objasniti i činjenicom da je prosječna dob smrti ispitanih primjeraka 35.6 godina, prenosi Innovations-report i napominje da je očekivani životni vijek u 21. stoljeću viši no ikada u prošlosti.

"Osobe u zbirci kostura HAZU-a bile su sklone bolestima poput sifilisa, tuberkuloze i lepre (a našli smo dokaze za svako od tih stanja) i te su bolesti zasigurno značajno pridonijele mortalitetu naših predaka. Promjena s tih 'starih' bolesti na 'suvremene', poput raka, može se vidjeti i kao dio razvoja našeg društva, no, isto kao i sa starim bolestima, protiv 'suvremene' bolesti raka možemo se boriti edukacijom o rizicima od te bolesti i poticanjem na zdraviji način života", rekao je dr. Šlaus, prenosi Innovations-report i zaključuje kako podaci prikupljeni iz hrvatske zbirke kostura pokazuju da je rak velikim dijelom posljedica našeg nedavno bitno produženog životnog vijeka kao i značajnih promjena u načinu života.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙