FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REKORDNA VRIJEDNOST IZRAVNIH STRANIH ULAGANJA U KINU

PEKING, 13. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Kina je u lipnju privuklarekordno visokih gotovo 8 milijardi dolara vrijednih izravnih stranihulaganja, ili 14 posto više nego godinu dana ranije - dokaz da ulagačinisu uznemireni vladinim potezima usmjerenim na obuzdavanje snažnoggospodarskog rasta.
PEKING, 13. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Kina je u lipnju privukla rekordno visokih gotovo 8 milijardi dolara vrijednih izravnih stranih ulaganja, ili 14 posto više nego godinu dana ranije - dokaz da ulagači nisu uznemireni vladinim potezima usmjerenim na obuzdavanje snažnog gospodarskog rasta.

U lipnju zabilježenih ukupno 7,97 milijardi dolara izravnih stranih ulaganja premašilo je prethodni rekord od 7,66 milijardi postavljen u istome mjesecu 2002, pokazuju danas objavljeni izračuni temeljeni na podacima za prvih šest mjeseci ove godine.

"U osnovi, poruka je ta da na dugoročne ulagače i strane multinacionalne kompanije nisu previše utjecale mjere pooštravanja politike", kazao je ekonomist tvrtke za bankarske i financijske usluge HSBC, Qu Hongbin. "Također bi se moglo iz toga zaključiti da je još uvijek prisutno uvjerenje da je vlada u stanju izaći na kraj s gospodarskim 'pregrijavanjem'", dodao je.

Kineska vlada pozdravlja strane ulagače, koje smatra bogatim izvorom ne samo gotovine već i tehničkih i menadžerskih znanja koja mogu pomoći i domaćim tvrtkama. Strane tvrtke u Kinu, pak, privlači njezina ogromna baza jeftine radne snage i brzorastuće gospodarstvo.

"Temelji koji čine Kinu privlačnim mjestom za izravna strana ulaganja nisu se izmijenili", kaže Qu.

Ugovori o intenciji stranog ulaganja u lipnju su iznosili značajnih 15,5 milijardi dolara, ili 21 posto više nego godinu dana ranije. U tom je mjesecu američki automobilski div General Motors najavio ulaganje vrijedno 3 milijarde dolara u udvostručenje svojih kapaciteta u Kini do 2007, dok je njemački Volkswagen objavio da će uložiti 900 milijuna dolara u dvije nove tvornice za proizvodnju motora i jednu novu tvornicu automobila.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je kako očekuje strana ulaganja u ovoj godini otprilike jednaka ili viša od 53,5 milijardi dolara, koliko su iznosila u 2003.

Prošlogodišnja su izravna strana ulaganja bila 1,4 posto viša nego godine ranije, uslijed izbijanja epidemije SARS-a, koja je dovela do odgađanja ili otkazivanja nekih sporazuma. No, nakon toga došlo je do njihovog ponovnog ubrzavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙