FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZRAVNA ULAGANJA U PRVOM TROMJESEČJU 247,2 MILIJUNA DOLARA

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Izravna su inozemna ulaganja uHrvatsku u prvom tromjesečju ove godine iznosila 247,5 milijunadolara, a više od polovice tih ulaganja odnosi se na trgovačkudjelatnost.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Izravna su inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine iznosila 247,5 milijuna dolara, a više od polovice tih ulaganja odnosi se na trgovačku djelatnost.

Prema najnovijim podatcima Hrvatske narodne banke, od 1993. do konca prvog tromjesečja ove godine inozemna su ulaganja u Hrvatsku dosegnula ukupno 9,77 milijardi dolara.

Podatci središnje banke govore da se od ukupno 247,5 milijuna dolara izravnih ulaganja u prvom tromjesečju, najveći dio, 171,2 milijuna USD odnosi se na vlasnička ulaganja, 66,8 milijuna na zadržanu dobit, a 9,6 milijuna dolara na ostala ulaganja (transakcije vezane uz kredite između izravnog ulagača i poduzeća u koje je investirao).

Glavnina pak vlasničkih ulaganja u prvom tromjesečju odnosi se na trgovinu.

Tako je 42,2 posto vlasničkih ulaganja bilo usmjereno u ostalu trgovinu na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama, a još 15,8 posto u nespecijaliziranu trgovinu na veliko živežnim namirnicama.

Nakon tih dviju djelatnosti slijedi još jedna trgovačka i to trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima s udjelom 9,5 posto u vlasničkim ulaganjima.

Na popisu djelatnosti na koja su se odnosila strana vlasnička ulaganja u ovoj godini su i vađenje sirove nafte i zemnog plina (7,8 posto), proizvodnja piva (7,3 posto), itd., a pri kraju je i turistički sektor - u hotele i motele, s resotranima bilo je usmjereno 1,5 posto ukupnih vlasničkih ulaganja.

Gotovo četiri petine inozemnih ulaganja u prvom tromjesečju u Hrvatsku je došlo iz pet zemalja - Austrije 22,9 posto, Nizozemske 18,3 posto, Italije gotovo 15 posto, Njemačke 11,7 posto, te Slovenije 10,4 posto.

U razdoblju od 1993. do konca prvog tromjesečja ove godine nema pak većih promjena, pa i nadalje u izravnim vlasničkim ulaganjima najveći udio imaju telekomunikacije (21,3 posto), bankarstvo, odnosno ostalo novčarsko posredovanje (19,7 posto), te farmaceutska industrija (11,5 posto).

Većina pak ulagača dolazi iz Austrije (25,3 posto), Njemačke (20,3 posto), SAD-a (15,7 posto), potom Mađarske (6,1 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙