FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: U potresu nastradao talijanski planinar

LJUBLJANA,12. srpnja 2004.(Hina) - Potres s epicentrom u slovenskomdijelu Julijskih Alpa, 4 kilometra sjeverno od Kobarida, na granici sItalijom, koji se dogodio u ponedjeljak u 15 sati i 4 minute, izazvaoje materijalnu štetu a smrtno je stradao jedan talijanski planinar.
LJUBLJANA,12. srpnja 2004.(Hina) - Potres s epicentrom u slovenskom dijelu Julijskih Alpa, 4 kilometra sjeverno od Kobarida, na granici s Italijom, koji se dogodio u ponedjeljak u 15 sati i 4 minute, izazvao je materijalnu štetu a smrtno je stradao jedan talijanski planinar.

Kako je javio slovenski Seizmološki zavod, potres je imao magnitudu 4,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici i 6 stupnjeva intenziteta u širem prostoru po europskoj potresnoj ljestvici. Potres je izazvao materijalnu štetu u Bovcu i bližoj okolici a prema prvim neslužbenim podacima koje prenosi slovenska agencija STA, pod odronom kamenja poginuo je jedan talijanski planinar. Nesreća se dogodila između planinarske kuće kod Krnskih jezera i planinarskog doma Klement Jug kod Lepene. Još dva planinara lakše su ozlijeđena na sjevernom obronku planine Krn, a u potragu za njima krenule su službe spašavanja.

Kako prenose slovenski izvori, na području između Bovca i Kobarida, uz granicu s Italijom, gdje je bio epicentar potresa, uz materijalne štete na objektima došlo je i do problema u opskrbi pitkom vodom, električnom strujom te s telefonskim vezama, a cesta između Kobarida i Bovca zatvorena je zbog odrona. Potres se osim u cijeloj Sloveniji osjetio u svim susjednim državama i u južnoj Njemačkoj. Mjesto potresa posjetili su ministar obrane Anton Grizold i ministar za okoliš i prostor Janez Kopač.

Područje prema Italiji uz rijeku Soču u Sloveniji poznato je kao seizmički osjetljivo. Najjači potres na skoro istom mjestu dogodio se 12. travnja 1998. godine. Imao je magnitudu od 5,6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici i intenzitet od 8 stupnjeva po europskoj ljestvici, a sanacija posljedica trajala je više godina. Nakon tadašnjeg potresa uslijedilo je više stotina manjih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙