FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMNESTY INTERNATIONAL: BUDUĆE SNAGE EU U BIH USKLADITI S MEĐUNARODNIM PRAVOM

BRUXELLES, 12. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Plan Europske unije da uBosni i Hercegovini provede svoju prvu vojnu mirovnu operaciju mora sepridržavati međunarodnih propisa i standarda u zaštiti ljudskih prava,upozorila je u ponedjeljak globalna organizacija za zaštitu tih pravaAmnesty International.
BRUXELLES, 12. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Plan Europske unije da u Bosni i Hercegovini provede svoju prvu vojnu mirovnu operaciju mora se pridržavati međunarodnih propisa i standarda u zaštiti ljudskih prava, upozorila je u ponedjeljak globalna organizacija za zaštitu tih prava Amnesty International.

Misija EU-a koja će krajem ove godine u Bosni i Hercegovini od snaga NATO-a preuzeti operaciju koju je provodio SFOR, mora učiti na NATO-ovim pogreškama, smatra AI.

"EU ne smije postati žrtva istih nedostataka kakve je pokazivao SFOR, naprimjer, nemogućnosti da se adekvatno bavi kršenjima ljudskih prava pritvorenika", kaže se u priopćenju AI-a.

"Amnesty International vjeruje da su SFOR-ove pogreške dijelom bile posljedica izostanka odgovarajućeg civilnog nadzora ", rekao je Dick Oosting, šef bruxelleskog ureda te organizacije. "Sad je važnije nego ikad osigurati najviše standarde ponašanja vojnika na stranome tlu, s odgovarajućom istinskom odgovornošću", kaže Oosting.

AI naglašava da snage EU-a moraju "aktivno tražiti" one koje je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji optužio zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙