FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konsolidacija državnih financija potrebna za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Nakon ostvarenog vanjsko-političkoguspjeha stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj unijiključni je cilj Hrvatske da postane gospodarski spremna i konkurentnaza ulazak EU 2007, kazao je danas predsjednik hrvatske Vlade IvoSanader po završetku sastanka s Nacionalnim vijećem za konkurentnostodržanim u Banskim dvorima.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Nakon ostvarenog vanjsko-političkog uspjeha stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji ključni je cilj Hrvatske da postane gospodarski spremna i konkurentna za ulazak EU 2007, kazao je danas predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader po završetku sastanka s Nacionalnim vijećem za konkurentnost održanim u Banskim dvorima.

Da bi se to ostvarilo potrebno je konsolidirati državne financije, obaviti preraspodjelu sredstava u kojoj neće biti smanjenja, ali ni povećanja socijalnih davanja, a reducirat će se izravni transferi iz proračuna prema državnim tvrtkama koje ne posluju pozitivno, najavio je, uz ostalo, premijer Sanader.

Tu zaista mora doći do vrlo ozbiljnog zaokreta, i zbog nas i EU. Jer, upitao je premijer, što znači da umjetno podržavamo takve tvrtke još godinu dvije, kad će ulaskom u EU ona praktički propasti. Bolje da se pripreme novi proizvodi, novi menadžment, naglasio je.

Na pitanje znači li da bi prema fiskalnoj projekciji do 2007. PDV ostao 22 posto, Sanader je rekao da će o tome izvijestiti na jesen, budući bi radna verzija porezne reforme trebala biti gotova do kraja rujna. Tijekom listopada razmotrit će se sa Vijećem i socijalnim partnerima te potom predstaviti javnosti.

O tome kakva će biti porezna politika u ovom je času prerano govoriti, naglasio je.

I predsjednik Vijeća za konkurentnost Željko Čović smatra da je stupanj potpora državnim poduzećima neodrživ, napominjući da Hrvatska od svih država u okruženju za to najviše izdvaja, izraženo u postotku BDP-a, 3,8 posto, za razliku od primjerice Slovenije, 1,2 posto, dok je zemlje EU-a za to prosjek 0,8 posto.

Predstavnici Vlade i Vijeća danas su, po riječima Sanadera, najviše razmatrali temu hrvatske fiskalne politike do 2007., odnosno istoimeni dokument koji je Vlada donijela prošloga tjedna, a danas s njime upoznala i to Vijeća.

Po tome dokumentu ciljevi fiskalne politike su, naglašava Sanader, do 2007. ostvariti mastriške kriterije koje postavlja EU, među kojima je prvi da udio javnog duga u BDP-u ne smije biti veći od 60 posto, a drugi da proračunski deficit ne smije biti veći od 3 posto BDP-a. Ako se može ići ispod toga bilo bi, kaže Sanader, hvale vrijedno i ojačalo bi poziciju Hrvatske unutar EU.

Takvi ciljevi zahtijevaju preraspodjelu proračunskih sredstva i mjere koje i nisu popularne, ali kako kaže, "jednostavno se moramo pokriti onoliko koliko je deka duga".

Čović je naglasio i da između Vlade i Vijeća nema velike razlike oko ciljeva fiskalne politike do 2007. te da će se morati dogovoriti oko njene brže provedbe, pri čemu će se, kaže, najviše morati raditi 2005. i 2006. Posebno će se morati razmotriti segment socijalnih prava, vezanih primjerice za imovinsku situaciju i radnu sposobnost, te kako za to koristiti postojeća sredstva.

Čović je naglasio i da će Vijeće do kraja godine izraditi i predstaviti akcijski plan za provođenje reformi u hrvatskom gospodarstvu s ciljem povećanja njegove konkurentnosti u iduće dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙