FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KLUB zastupnika HSLS/DC PREDSTAVIO PAKET ZAKONA ZA POTICANJE ULAGANJA

ZAGREB,17. lipnja(Hina) - Klub zastupnika HSLS/DC predstavio je danaspaket prijedloga zakona kojima želi reformirati sustav poticanjaulaganja i tako podići konkurentnost hrvatskog gospodarstva.
ZAGREB,17. lipnja(Hina) - Klub zastupnika HSLS/DC predstavio je danas paket prijedloga zakona kojima želi reformirati sustav poticanja ulaganja i tako podići konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru najavio da će se njihovi prijedlozi zakona o poticanju ulaganja i o slobodnim zonama, te o sudskom registru uskoro naći u saborskoj proceduri.

Osnovni im je cilj, kaže, otkloniti prepreke pred stranim ulagačima za ulaganje u Hrvatsku, te odrediti posebni režim po kojemu ulagači posluju i dobivaju državne povlastice.

"Smisao približavanja EU nije samo u tome da Hrvatska postane jedna od zvjezdica na zastavi, nego da se gospodarstveni i investicijski tokovi u suvremenoj Europi preusmjere u Hrvatsku", rekao je Čehok.

Zakonom o poticanju ulaganja, kojeg će predložiti, želi se utjecati na povećanje proizvodnog kapaciteta gospodarstva kroz ulaganje u dugotrajnu imovinu, odnosno povećanje proizvodnih pogona i broja zaposlenika te njihove produktivnosti, dodao je.

Također predloženi zakon ne pravi razliku između domaćih i stranih ulagača te između novoosnovanih i već aktivnih tvrtki, a nositelj poticajnih mjera moglo bi biti samo poduzeće ili obrtnik registriran u Hrvatskoj, rekao je Čehok.

Pojasnio je da bi se pod ulaganjem smatralo ulaganje u dugotrajnu imovinu unesenu u vlasništvo ili stečenu na temelju financijskog leasinga, i to samo u građevinske objekte, opremu (strojeve), postrojenja, alate, transportne uređaje, pogonski i skladišni inventar.

Iznos ulaganja koji bi omogućio poticajne mjere iznosio bi najmanje milijun kuna.

Prijedlog zakon o slobodnim zonama zauzima se za optimalno korištenje domaćih resursa, posebice rada i infrastrukturnih objekata, kroz poticanje ulaganja u dugotrajnu imovinu radi proizvodnje za izvoz i plasman domaćih roba.

Područje slobodne zone bilo bi namijenjeno isključivo proizvodnji roba, doradi, oplemenjivanju i skladištenju robe, lučkoj djelatnosti te trgovini i posredovanju na veliko, rekao je Čehok, predstavljajući u ime Kluba zastupnika HSLS/DC paket prijedloga zakona kojima se želi reformirati sustav poticanja ulaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙