FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI ISTRAŽIVAČI POBIJAJU IDENTIFIKACIJU TRUPALA RUSKE CARSKE OBITELJI

LONDON, 12. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Ekipa stručnjaka s američkogsveučilišta Stanford sumnja u službenu identifikaciju trupala članovaobitelji ruskog cara Nikolaja II. koje je 1998. službenoidenitificirala ruska vlada, piše Daily Telegraph od ponedjeljka.
LONDON, 12. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Ekipa stručnjaka s američkog sveučilišta Stanford sumnja u službenu identifikaciju trupala članova obitelji ruskog cara Nikolaja II. koje je 1998. službeno idenitificirala ruska vlada, piše Daily Telegraph od ponedjeljka.

Trupla članova obitelji Romanov - cara, njegove žene i triju kćeri - koje su boljševici ubili 1918. - identificirani su DNK postupkom, pošto su izvučena iz zajedničke grobnice u Jekaterinburgu, bišvem Sverdlovsku (srednja Rusija).

Ekipa koju predvodi Alec Knight sa Stanforda pobija zaključke ranijeg istraživanja koje je u Velikoj Britaniji proveo Peter Gill, utvrdivši s 99-postotnom vjerojatnošću da ostaci pripadaju obitelji Romanov.

Knight je pokrenuo znanstvenu i povijesnu raspravu ustvrdivši da je u znanstvenom protokolu bilo nepravilnosti i da su se ispitivani posmrtni ostaci mogli "zaraziti" s DNK trupala koja su uz njih ležala. Usto je izjavio da njegova ekipa posjeduje "dokaze koji omogućuju da se odlučno odbaci pretpostavka da pronađena trupla pripadaju obitelji Romanov".

"Ne sumnjamo u poštenje Petera Gilla, istaknuo je Knight, već u metode onih u Rusiji koji su manipulirali uzorcima posmrtnih ostataka, unaprijed odlučivši da je riječ o Romanovima."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙