FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSTVAREN BLAG NAPREDAK U SVJETSKIM TRGOVINSKIM PREGOVORIMA

PARIZ, 12. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Na sastanku pet ključnihtrgovinskih zemalja svijeta protekloga vikenda u Parizu postignut jeodređen napredak u pregovorima, no upozoreno je da je pred njima jošniz prepreka pred krajnji rok krajem srpnja za postizanje okvirnogsporazuma o globalnoj trgovini.
PARIZ, 12. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Na sastanku pet ključnih trgovinskih zemalja svijeta protekloga vikenda u Parizu postignut je određen napredak u pregovorima, no upozoreno je da je pred njima još niz prepreka pred krajnji rok krajem srpnja za postizanje okvirnog sporazuma o globalnoj trgovini.

Visoki dužnosnici za trgovinu Sjedinjenih Država, Europske unije, Brazila, Indije i Australije sastali su se protekloga vikenda u Parizu kako bi u prvome redu raspravljali o politički osjetljivom području poljoprivrede.

Nakon propasti prošlogodišnjih pregovora u Kankunu, Meksiko, njihov je cilj do kraja srpnja oblikovati okvirni sporazum o liberalizaciji trgovine koji bi u roku od nekoliko godina doveo do cjelovitog globalnog trgovinskog sporazuma.

"Ima slaganja po određenim pitanjima, no još je dug put pred nama", komentirao je američki predstavnik za trgovinu Robert Zoellick nakon završetka dvodnevnih pariških pregovora. "Potrebno je još dosta toga razriješiti, a vremena je malo", dodao je.

"Proces se kreće, rasprava je bila dobra. No, još nismo gotovi, još će toga biti idućih dana i tjedana", kazao je povjerenik EU za trgovinu Pascal Lamy, pod pritiskom nekih EU zemalja, osobito Francuske, da ne pristane na previše koncesija bez da zauzvrat dobije određene beneficije.

Iako predstavlja manje od desetine svjetske trgovine, poljoprivreda je ključ uspjeha cjelokupnih pregovora. Zemlje poput Brazila, najvećeg svjetskog izvoznika šećera, od bogatih zemalja kao što su Sjedinjene Države i EU zahtijevaju otvaranje svojih poljoprivrednih tržišta i ukidanje ili smanjivanje subvencija za izvoz poljoprivrednih proizvoda. EU i SAD, pak, ciljaju na veći pristup tržištima industrijskih roba i usluga vodećih zemalja u razvoju.

Prema riječima dužnosnika, opći dojam sastanka u Parizu jest da se sve zemlje slažu oko otvaranja poljoprivrednih tržišta kroz smanjivanje uvoznih carina, uz istodoban pokušaj poštivanja želja nekih da se zaštite osjetljivi proizvodi, kao što su šećer i govedina za EU, te riža za Japan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙