FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NIZOZEMSKA U ČETVRTAK PREUZIMA PREDSJEDNIŠTVO EU-A

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Nizozemska će u četvrtak preuzetirotirajuće predsjedništvo EU-a u sljedećih šest mjeseci, tijekom kojihće daljnje proširenje biti visoko na popisu prioriteta.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Nizozemska će u četvrtak preuzeti rotirajuće predsjedništvo EU-a u sljedećih šest mjeseci, tijekom kojih će daljnje proširenje biti visoko na popisu prioriteta.

Nizozemsko je predsjedništvo zacrtalo pet prioriteta tijekom sljedećih šest mjeseci: proširenje, održivi rast europskog gospodarstva, sigurnost, rad na usuglašavanju višegodišnjeg europskog proračuna za razdoblje od 2007. - 2013., te jaču uloga EU-a u svijetu.

U drugoj polovici ove godine, Europsku uniju očekuju promjene u dvjema institucijama. Nova Europska komisija preuzet će dužnost 1. studenoga, a konstituirajuća sjednica novog saziva Europskog parlamenta predviđena je sredinom srpnja.

Te promjene bitno će otežati posao nizozemskom predsjedništvu, jer će Parlamentu i Komisiji trebati neko vrijeme za uhodavanje.

Do kraja godine predviđeno je da se dovrše pristupni pregovori s Rumunjskom, kako bi se omogućilo da 2007. godine ta zemlja, zajedno s Bugarskom koja je već završila pregovore, uđe u EU. Nizozemsko će predsjedništvo također trebati dovršiti pripreme za početak pregovora s Hrvatskom, koji trebaju započeti početkom sljedeće godine. No, najteže pitanje u vezi s proširenjem odnosi se na Tursku.

Europsko vijeće treba na summitu u prosincu odlučiti hoće li i kada započeti pregovore o punopravnom članstvu s Turskom, koja ima status kandidata od 1999.

U dvjema najvećim zemljama EU-a, Njemačkoj i Francuskoj, postoji otpor da se Tursku primi u članstvo. Stvar je dodatno zakomplicirao američki predsjednik George Bush, koji je početkom ovoga tjedna na summitu NATO-a u Istanbulu pozvao EU da dade Turskoj precizan datum za početak pregovora. Na to je reagirao francuski predsjednik Jacques Chirac, optuživši Busha da se miješa u stvari koje ne pripadaju u njegovu nadležnost. "Isto bi bilo kad bih ja rekao kako Sjedinjene Države trebaju voditi svoje poslove s Meksikom", rekao je Chirac.

Tijekom nizozemskog predsjedništva održat će se dva summita EU-a: 5. studenoga i 17. prosinca. U prvoj polovici sljedeće godine, Europskom unijom predsjedavat će Luxembourg.

Nizozemska preuzima kormilo od Irske, koja se može pohvaliti iznimnim učinkom. Tijekom prvih šest mjeseci, Europska unija proširena je s 15 na 25 članica, dogovoren je prvi europski ustav te imenovan novi predsjednik Europske komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙