FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEL PONTE ZA TANJUG: SRBIJI USKORO, KAO RANIJE HRVATSKOJ, ICTY PREPUŠTA "TEST-SLUČAJ"

BEOGRAD,10. srpnja(Hina) - Haaško tužiteljstvo smatra da je srbijanskopravosuđe spremno suditi za ratne zločine, te će uskoro - po uzoru na"slučaj Norac" u Hrvatskoj, koja je tada položila ispit - Srbiji bitiprepušten jedan slučaj iz haaške nadležnosti, izjavila je u subotuglavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u intervjuu agenciji Tanjug.
BEOGRAD,10. srpnja(Hina) - Haaško tužiteljstvo smatra da je srbijansko pravosuđe spremno suditi za ratne zločine, te će uskoro - po uzoru na "slučaj Norac" u Hrvatskoj, koja je tada položila ispit - Srbiji biti prepušten jedan slučaj iz haaške nadležnosti, izjavila je u subotu glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u intervjuu agenciji Tanjug.

"Spremna sam beogradskom tužitelju prepustiti jedan slučaj koji nije visoke razine, ali o kojem je istraga završena, postoje čvrsti dokazi, a napravljen je i nacrt optužnice", rekla je Del Ponte, dodajući da su trenutno zapečaćene "samo dvije optužnice" za Srbiju koje će biti objavljene kad optuženi budu uhićeni.

Istodobno, kazala je glavna haaška tužiteljica, Tužiteljstvo planira da do kraja ove godine završiti istrage koje se odnose na "11 osoba i mogućih šest optužnica", koje se odnose na sukobe u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, "s tim da su one koje se odnose na Kosovo usmjerene protiv albanskih počinitelja, jer su istrage protiv tamošnjih srpskih počinitelja zaključene".

Od promjene vlasti u Srbiji krajem prošle godine, rekla je glavna tužiteljica Carla del Ponte, ona nije imala nikakvih kontakata ni sa kim iz nove vlade, pa ne zna kome treba proslijediti nove informacije o kretanju "15 haaških bjegunaca koliko se ih se skriva u Srbiji".

"Beograd nisam posjetila od listopada prošle godine, jer me od tada nitko nije ni zvao", dodala je Del Ponte.

Glavna tužiteljica je u razgovoru naglasila pozitivni primjer Hrvatske. "Kad je Hrvatska dobila novu Vladu, premijer Ivo Sanader me nazvao drugog dana svog mandata i poručio da je Zagreb spreman na punu suradnju. Ujedno je odmah poslao nekoga da samom razgovara", dodala je Del Ponte.

"I pogledajte rezultat: Hrvatska surađuje sa mnom, u stalnom smo kontaktu i sad pregovara o ulasku u Europsku uniju. A Beograd - ništa. Samo čitam u tisku što se tamo događa", kazala je Carla del Ponte u intervjuu Tanjugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙