FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRI ŽUŽUL I ŠKARE OŽBOLT BEZ KOMENTARA O RAZGOVORIMA S MERONOM I DEL PONTE

DEN HAAG, 5. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u ponedjeljaksu nakon nenajavljenog posjeta Haškom sudu (ICTY) odbili dati izjavenovinarima o razgovorima koje su vodili s predsjednikom suda TheodoromMeronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, objasnivši da je takodogovoreno na tim sastancima.
DEN HAAG, 5. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u ponedjeljak su nakon nenajavljenog posjeta Haškom sudu (ICTY) odbili dati izjave novinarima o razgovorima koje su vodili s predsjednikom suda Theodorom Meronom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, objasnivši da je tako dogovoreno na tim sastancima.

"To je bio uobičajeni radni sastanak. Naš je dogovor da nema nikavih izjava u interesu procesa", rekao je Žužul nakon sastanaka.

Po dolasku u Haški sud (ICTY) ministar Žužul kazao je kako se "radni posjet nastavlja na prošlotjedno Meronovo izviješće Vijeću sigurnosti UN". U tom se izviješću Meron kritički osvrnuo na sadašnje sposobnosti hrvatskog pravosuđa da u potpunosti primjeni međunarodne standarde u suđenjima za ratne zločine, a time i za najavljeno preuzimanje nekih predmeta ICTY-a.

Umjesto ministara Žužula i Škare Ožbolt, kratku izjavu je, na inzistiranje novinara, dao pomoćnik ministrice Jakša Muljačić.

"Sastanak se uglavnom odvijao u okviru određenih akademskih diskusija koje upravo očekuju tužiteljstvo, sudska vijeća pa i tajništvo suda u smislu svih događanja oko završne strategije", kazao je Muljačić, ponavljajući da se radilo o uobičajenom radnom sastanku s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i predsjednikom suda Theodorom Meronom.

Strategijom završetka rada ICTY-a Tužiteljstvu je određen rok do kraja ove godine za završetak svih istraga i podizanje optužnica, uz predviđeno prepuštanje određenog broja predmeta nacionalnim pravosuđima. Iz Tužiteljstva je krajem svibnja krenula i inicijativa za prepuštanje prvog takvog predmeta hrvatskom pravosuđu, naznačena u prijedlogu za objedinjavanje optužnica protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija. Tužiteljica Del Ponte se u više navrata pozitivno izjasnila o mogućnostima hrvatskog pravosuđa da preuzme pojedine haške predmete, a s hrvatske strane je prepuštanje suđenja Norcu i Ademiju opisivano kao gotovo izvjesno.

Suci ICTY-a o problematici prepuštanja predmeta nacionalnim pravosuđima tek trebaju zauzeti stajalište na plenarnoj sjednici, a Meron je u izviješću Vijeću sigurnosti ocijenio kako "nije od pomoći razmatrati prebacivanje predmeta nacionalnim pravosuđima sve dok ona nisu sposobna u cijelosti primijeniti međunarodne standarde".

Nepodudarnost stajališta Tužiteljstva i sudskih vijeća o prepuštanju predmeta, kao značajnom dijelu završne strategije, svoj je odraz našlo i u odluci suda da se Mirko Norac 8. srpnja pozove pred Haški sud kako bi se izjasnio o krivnji, čemu se Tužiteljstvo podneskom usprotivilo.

Uz šefa diplomacije i ministricu pravosuđa u radnom posjetu Haškom sudu boravio je i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Škare Ožbolt, Bajić i Muljačić posljednji su puta posjetili Haški sud 23. i 24. lipnja kada su se također sastali s Del Ponte i Meronom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙