FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIČKI IZBORI 9. LISTOPADA, PARLAMENTARNI ODGOĐENI DO PROLJEĆA

KABUL, 9. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Dugo odgađani afganistanskipredsjednički izbori, prvi u povijesti te zemlje, održat će se 9.listopada, ali parlamentarni izbori, koji su trebali uslijediti,odgođeni su do proljeća.
KABUL, 9. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Dugo odgađani afganistanski predsjednički izbori, prvi u povijesti te zemlje, održat će se 9. listopada, ali parlamentarni izbori, koji su trebali uslijediti, odgođeni su do proljeća.

"Predsjednički izbori održat će se 9. listopada, a izbori za donji dom u proljeće 2005.", rekao je u petak Zakim Shah, predsjednik afganistanskog Izbornog povjerenstva koje je pod nadzorom Ujedinjenih naroda.

Predsjednički izbori zakazani za lipanj 2004. najprije su odgođeni za rujan, no zbog sporih priprema i nesigurnosti koju unose talibani, izazvali su novu odgodu.

Prema Ustavu usvojenom u siječnju "mora se sve poduzeti" da predsjednički i parlamentarni izbori budu organizarani istodobno. Međutim, afganistansko je predsjedništvo u utorak objavilo da se izbori ne mogu istodobno organizirati. Izborno povjerenstvo ocijenilo je da su istodobni izbori "neizvedivi" pa je preporučilo razmak od šest mjeseci.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zadovoljan je odlukom afganistanskog Izbornog povjerenstva da organizira predsjedničke izbore u listopadu i parlamentarne u proljeće sljedeće godine.

"Dodatno vrijeme omogućit će biračima i kandidatima da masovno sudjeluju na izboru njihovih predstavnika u Nacionalnoj i lokalnim skupštinama", rekao je Annanov glasnogovornik.

"To je jako dobra prilika za stvaranje boljih uvjeta za održavanje slobodnih i pravednih parlamentarnih izbora", ocijenio je Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙