FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN U ERITREJI POKREĆE MIROVNI PROCES I RJEŠAVA SPOR S ERITREJSKIM VLASTIMA

NAIROBI, 3. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan sastao se u subotu s eritrejskim predsjednikomIsayasom Afewerkijem kako bi potaknuo mirovni proces sa susjednomEtiopijom te izgladio neslaganje oko ograničenja kretanja UN-ovaosoblja u Eritreji, priopćio je jedan dužnosnik UN-a.
NAIROBI, 3. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan sastao se u subotu s eritrejskim predsjednikom Isayasom Afewerkijem kako bi potaknuo mirovni proces sa susjednom Etiopijom te izgladio neslaganje oko ograničenja kretanja UN-ova osoblja u Eritreji, priopćio je jedan dužnosnik UN-a.

Annan se nada da poludnevnim posjetom glavnome gradu Asmari može pokrenuti usporeni mirovni proces između te male zemlje na Rogu Afrike i njezina susjeda Etiopije, rekao je predstavnik UN-ove misije u Etopiji i Eritreji (UNMEE).

"Glavna tema razgovora bit će zastoj mirovnoga procesa i poteškoće s kojima se naše osoblje susreće u nekim dijelovima Eritreje", rekao je taj predstavnik koji je želio ostati anoniman.

"Ovo je presudan trenutak za UNMEE i za mirovni proces, a vjeruje se da Annan može donijeti nešto nade za prekid zastoja".

Odnosi između UNMEE-a i eritrejskih vlasti pokvarili su se zadnjih mjeseci nakon što je u ožujku za UN zatvorena važna opskrbna ruta koja povezuje Asmaru i grad Barentu na jugozapadu zemlje.

UN patrolira 25-kilometarskom tampon-zonom uzduž neoznačene tisuću kilometara dugačke granice između Eritreje i Etiopije. Te su dvije zemlje zbog spora oko malog pograničnoga grada Badmea pod etiopskom vlašću ratovale od 1998. do 2000.

U Alžiru je 2000. potpisom sporazuma prekinut sukob u kojem je poginulo više od sedamdeset tisuća ljudi, ali demarkacija sporne granice odgođena je do daljnjega jer je Etiopija odbila presudu nezavisnoga povjerenstva za granice prema kojoj je Badme dio Eritreje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙