FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN ZAHTIJEVA DA KHARTOUM PREKINE NASILJE U DARFOURU

KHARTOUM, 2. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan zahtijevao je u petak od vlasti u Khartoumu daprekinu nasilje u Darfouru i rekao da mu je sudanski predsjednik Omaral-Bechir obećao da će odgovorni za nasilje u toj regiji bitiosuđeni.
KHARTOUM, 2. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan zahtijevao je u petak od vlasti u Khartoumu da prekinu nasilje u Darfouru i rekao da mu je sudanski predsjednik Omar al-Bechir obećao da će odgovorni za nasilje u toj regiji biti osuđeni.

"Nasilje mora prestati", rekao je Annan na konferenciji za novinare nakon razgovora s Bechirom o humanitarnoj krizi u području Darfoura, gdje od veljače 2003. bijesni građanski rat.

"Janjawide se mora razoružati", dodao je on govoreći o provladinoj miliciji optuženoj za masakre u Darfouru.

Annan je izjavio kako mu je sudanski predsjednik obećao da će eliminirati niz birokratskih prepreka za upućivanje humanitarne pomoći raseljenima i za jamčenje sigurnosti civilnom stanovništvu te regije.

Bechir je također obećao da će sudanske vlasti uhititi i osuditi osobe upletene u masakre u Darfouru, rekao je Annan.

U Darfouru trenutačno traje najteža humanitarna kriza na svijetu. U sukobu koji je izbio u veljači 2003. između lokalnih pobunjenika i provladine milicije, poginulo je oko 10.000 ljudi, milijun je raseljenih, a 100.000 je izbjeglih u Čad.

UN je u petak "vrlo osrednjim" ocijenio financiranje humanitarne pomoći za 1,2 milijuna raseljenih osoba u Darfouru. Od 250 milijuna dolara koliko je tražio UN, dobiveno je 78, precizirala je Elisabeth Byrs, glasnogovornica Ureda za humanitarna pitanja UN-a, što predstavlja 31 posto potreba za to područje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙