FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN OD SUDANSKE VLADE TRAŽI DA DRŽI POD KONTROLOM LOKALNU MILICIJU

SUDAN-ANNANANNAN OD SUDANSKE VLADE TRAŽI DA DRŽI POD KONTROLOM LOKALNU MILICIJUAL-FACHER, Sudan , 1. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-aKoffi Annan pozvao je u četvrtak sudansku vladu da drži pod kontrolompripadnike provladine milicije optužene za masovna pogubljenjastanovnika sudanske pokrajine Darfur.
AL-FACHER, Sudan , 1. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Koffi Annan pozvao je u četvrtak sudansku vladu da drži pod kontrolom pripadnike provladine milicije optužene za masovna pogubljenja stanovnika sudanske pokrajine Darfur.

Annan, koji je zbog humanitarne krize u četvrtak doputovao u sudansku regiju Darfur, to je kazao na sastanku sa sudanskim ministrom vanjskih poslova Abdelom Rahimom Mohammadom Huseinom i guvernerom sjevernog Darfura Mohammadom Osamonom Kibirom. Sastanak je održan u UN-ovu zrakoplovu odmah po Annanovu dolasku u glavni grad sjevernog Darfura Al-Facher.

Darfur je, prema ocjeni UN-a poprište najgore humanitarne krize na svijetu. Ondje je u sukobu lokalnih pobunjenika i pripadnika provladine milicije poginulo 10.000 osoba, a više od milijun ih je bilo prisiljeno pobjeći pred sukobima.

Sudanska vlada mora "omogućiti red i mir u zemlji te zaštititi stanovništvo", rekao je je Annan sudanskim dužnosnicima. Guverner sjevernog Darfura Annanu je odgovorio da "vlada nije koristila janjawide s kojima nema ništa" te da se oni ne bore na njihovoj strani. Također je rekao kako se vlada sprema protjerati ih.

Oko 100.000 izbjeglica iz Darfura moralo se skloniti u susjednom Čadu gdje su smješteni u izbjegličkim kampovima.

U odvojeni posjet Sudanu jučer je doputovao i američki državni tajnik Colin Powell. Sjedinjene Države u srijedu su Vijeću sigurnosti predstavile plan rezolucije kojim se predviđa uspostavljanje embarga na isporuku oružja miliciji Darfura te im se zabranjuju putovanja. Promatrači zamjeraju što u rezoluciji nisu spomenute nikakve sankcije protiv članova sudanske vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙