FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ADAMKUS POBJEDNIK PREDSJEDNIČKIH IZBORA U LITVI

VILNIUS, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Valdas Adamkus, čovjek kojije Litvi otvorio put u Europsku uniju i NATO, pobijedio je u nedjeljuna predsjedničkim izborima porazivši kandidatkinju Seljačke strankeKazimiru Prunskiene.
VILNIUS, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Valdas Adamkus, čovjek koji je Litvi otvorio put u Europsku uniju i NATO, pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima porazivši kandidatkinju Seljačke stranke Kazimiru Prunskiene.

Adamkus je, nakon prebrojavanja gotovo svih glasačkih listića, dobio 52 posto glasova i izborno je povjerenstvo u ponedjeljak potvrdilo da je pobijedio u drugom krugu izbora.

Njegova protukandidatkinja, Kazimira Prunskiene, osvojila je 48 posto glasova, uglavnom u ruralnim područjima.

Adamkus (77) je predsjednik Litve bio od 1998. do 2003. kada ga je pobijedio populist Rolandas Paksas. Paksas je opozvan u travnju zbog povezanosti s ruskom mafijom.

Predsjednička dužnost u Litvi uglavnom je ceremonijalna i ograničena na nadzor vanjske politike, no izbore se smatralo ključnim testom, uoči jesenskih općih izbora, hoće li u Litvi ulazak u Europsku uniju i NATO oživjeti populizam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙