FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, PETAK, 09. SRPNJA 2004.

ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) -

VOA/Washington - John Kerry namjerava u slučaju izborne pobjede ostati angažiran na Balkanu

Balkanske zemlje postigle su veliki napredak ali još uvijek nisu na pragu NATO-a, tvrdi u razgovoru za Glas Amerike James Rubin, vanjskopolitički savjetnik demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja.

Iako je na Balkanu uspostavljena stabilnost, "nešto" još nedostaje - riječ je o američkom angažmanu, drži Rubin, kritizirajući Bushov kabinet što je prepustio situaciju Europljanima koji po njegovu mišljenju nisu bili dovoljno učinkoviti u rješavanju kriza.

"Čini se da aktualni kabinet smatra da će sve biti dobro ako prepustimo stvari Europljanima. Neće biti dobro! Amerika posjeduje jedinstvenu ulogu i snagu, svoj osobeni način rješavanja stvari i jedinstven image na Balkanu. John Kerry će ostati angažiran na Balkanu jer je to u interesu Sjedinjenih Država", najavljuje Rubin.

Vanjskopolitički savjetnik Johna Kerryja, kojeg analitičari smatraju jednim od glavnih kandidata za visoko mjesto u predsjedničkom kabinetu u slučaju Kerryjeve izborne pobjede, gleda s optimizmom na budućnost Balkana pod uvjetom da sve zemlje provedu prave promjene, prenosi VOA.

"Hrvatska, Bosna, sve zemlje te regije imaju razloga za nadu da će - poduzmu li prave korake i provedu li prave promjene - sve jednog dana pripadati NATO-savezu i zapadnim alijansama. No, moraju prvo postići napredak kako bi ostvarile taj cilj i sudjelovale u europskim i svjetskim kretanjima", upozorava James Rubin u razgovoru za VOA-u.

Dnevnik/Novi Sad - Povratak lipicanera još uvijek neizvjestan

Izaslanstvo hrvatskog ministarstva poljoprivrede složilo se da podmladak lipicanera ostane u Srbiji i spremno je za svako mlado grlo izdati valjan rodovnik, izjavljuje za novosadski "Dnevnik" pomoćnica ministrice SCG-a za poljoprivredu Suzana Đorđević-Milošević povodom sastanka u Novom Sadu na temu rješavanja spora ko vlasništva nad konjima.

Hrvatsko izaslansvo ponovilo je ranije stavove da se konji moraju vratiti u Lipik bez ikakve novčane odštete a zauzvrat je kao posebnu pogodnost ponudilo posredovanje pri učlanjivanju Srbije u Međunarodnu federaciju uzgajivača lipicanera, naglašava Đorđević-Milošević.

"Ako sadašnji vlasnik ne pristane na ove uvjete predaje konja do koje smo došli nakon dugih pregovora, Ministarstvo poljoprivrede prestat će posredovatzi u ovom problemu i proslijediti ga Ministarstvu vanjskih poslova i Vladi Republike Srbije", naglašava pomoćnica ministrice SCG-a za poljoprivredu.

Izaslanstva su obišla konje, smještene u ergeli Todora Bukinaca između Novog Sada i Veternika, kako bi razgovarali s vlasnikom o tehničkim i veterinarsko-sanitarnim detaljima transporta. Bukinac pak ne želi razgovarati s novinarima, "pa smo ostali uskraćeni za informaciju je li uopće prihvatio ponuđene uvjete", ističe "Dnevnik".

VOA/Washington - SAD se mora angažirati na Balkanu sve dok se situacija u regiji ne stabilizira

Na Balkanu će biti problema sve dok se potpuno ne stabilizira politička situacija te dok se ne popravi ekonomska situacija, izjavio je za Glas Amerike bivši američki predsjednik Bill Clinton povodom washingtonske promocije nedavno objavljenih memoara "Moj život".

SAD mora ostati angažiran u regiji sve dok se situacija ne stabilizira, smatra Clinton, podsjećajući da je njegov kabinet pred kraj mandata podupro Europsku uniju pri formiranju Pakta za stabilnost jugoistočne urope koji valja financirati kako bi bio uspješan.

"Drugo, da bi se situacija u potpunosti stabilizirala, haaški sud mora dovršiti posao jer u regiji mora ojačati osjećaj da je pravda postignuta - da su glavni počinitelji ratnih zločina u Bosni kažnjeni", naglašava Clinton u razgovoru za VOA-u.

"Treće, za postizanje stabilnosti važan je i ekonomski razvoj", zaključuje bivši američki predsjednik, koji upozorava da je jedan od glavnih vanjskopolitičkih uspjeha njegova kabineta bilo ujedinjenje Europe i mir.

"To se moglo postići tek nakon što smo obračunali s Miloševićem, odnosno počeli rješavati probleme na Balkanu. Okončanje krize u toj regiji smatram jednim od glavnih uspjeha mog kabineta", naglašava Clinton za VOA-u.

Večernji list/Zagreb - Širokobriježani ljuti na Zagreb zbog rušenja kuća

Načelnik općine Široki Brijeg Miljenko Jelić izjavio je za bosansko-hercegovačko izdanje "Večernjeg lista" da položaj Hercegovaca kod vlasti Republike Hrvatske nikada nije bio lošiji nego što je sada.

"Mnogi sada vide priliku da nas dokrajče", rekao je Jelić za bosansko-hercegovačko izdanje "Večernjeg lista" od petka, u kojem se prenose reakcije iz Širokog Brijega na najnovije najave rušenja bespravno sagrađenih obiteljskih vikendica u Zagrebu, među kojima je i objekt bivšeg saborskog zastupnika Ljube Ćesića-Rojsa.

"Mislim da bi ove vikendice bilo vrlo lako legalizirati da se ne radi o Hercegovcima", kazao je načelnik općine Široki Brijeg Jelić.

Jozo Mikulić, umirovljenik iz Širokog Brijega, kaže kako je "hajka na Hercegovce počela smrću Gojka Šuška (rodom iz Širokog Brijega) a prvi zamah dobila kada je umro Franjo Tuđman". "Kada je počeo rat, onda smo im valjali, dok su naši momci išli ginuti za Hrvatsku", naglašava Mikulić.

Posebice se navodi da su Širokobriježani ogorčeni što su u Hrvatskoj navodno izloženi poruzi, blaćenju i omalovažavanju. Široki Brijeg je gradić uspješnih poduzetnika, poznatih svećenika, radišnih ljudi, ističu oni, najavljujući peticiju, prosvjed a po potrebi i osnivanje udruge za zaštitu dostojanstva Širokog Brijega, prenosi bosansko-hercegovačko izdanje "Večernjeg lista".

TAZ/Berlin - Umjetničke radionice poticat će komunikaciju među mladima u Vukovaru

Krajem srpnja tri studentice Visoke škole za pedagogiju i terapiju umjetnošću Ottersberg iz Njemačke otputovat će u Vukovar kako bi nastavile rad na projektu kojim se umjetnost stavlja u službu mira, bilježi berlinski Die Tageszeitung.

Već 2003. g. tri su studentice posjetile taj hrvatski grad koji je tijekom rata pretrpio teška razaranja kako bi posredstvom umjetnosti poticale komunikaciju među mladima iz različitih etničkih skupina, napominje TAZ.

Ove godine ponovno se planira održavanje jedne otvorene radionice, u kojoj će djeca i mladi uz crtanje i slikanje moći učiti i kiparstvo, najavljuje berlinski list.

Politika/Beograd - "Našice cement" oduševio Užičku Požegu

Otkako ga je prije nepunih 10 mjeseci kupila hrvatska tvrtka "Našice cement", najveći srpski proizvođač vapna, kamena i kamenih agregata "Jelen Do" postiže nevjerojatno dobre rezultate, bilježi u četvrtak beogradska "Politika".

"Jelen Do" je u tom razdoblju povećao proizvodnju za trećinu a poslovanje je upeterostručio dok su plan proizvodnje i prošlogodišnja prodaja premašeni za 19 posto, ističe beogradski list.

I na drugim područjima tvrtka bilježi sjajne rezultate, napominje "Politika, dodajući da je uvođenjem nove tehnologije gotovo dokončalo ispuštanje opasnih plinova pa je ekološka zaštita područja u kojem je "Jelen Do" smješten bitno poboljšana.

Taj će se trend nastaviti i ubuduće jer su naručeni novi strojevi u svim pogonima, što će istodobno za dodatnih 50 posto povećati sadašnju proizvodnju, prognozira list, napominjući kao neriješeno pitanje tek zahtjev radnika za većim plaćama.

Ogromne koristi ima i općina Užička Požega koja je od "Jelen Dola" dosad dobila više od 50 milijuna dolara, čime je ugledna hrvatska tvrtka "Našice cement" nadmašila sva očekivanja lokalnih vlasti i stanovništva, zaključuje "Politika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙