FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

savjet za populacijsku politiku uskoro predlaže vladi mjere populacijske politike

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Broj rođene djece prošle je godine uHrvatskoj prvi put bio manji od 40.000, a ako ne zaživi populacijskiprogram kojeg priprema Savjet za populacijsku politiku, moglo bi sedogoditi da prije ulaska u Europsku uniju u Hrvatskoj bude 20.000 višeumrlih nego rođenih.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Broj rođene djece prošle je godine u Hrvatskoj prvi put bio manji od 40.000, a ako ne zaživi populacijski program kojeg priprema Savjet za populacijsku politiku, moglo bi se dogoditi da prije ulaska u Europsku uniju u Hrvatskoj bude 20.000 više umrlih nego rođenih.

S takvom ocjenom demografa složili su se i ostali članovi Savjeta za populacijsku politiku na sjednici kojom je predsjedala potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

U izjavi nakon sastanka zatvorenog za novinare ministrica Kosor je rekla da je populacijska politika ujedno i prvorazredno političko pitanje o kojem treba ozbiljno raspravljati.

"Badava otvarati ceste ako za 30 godina neće biti radno sposobnog stanovništva ili onih koji će moći vraćati kredite", rekla je Kosor.

Naglasila je da će Savjet na sljedećoj sjednici 23. srpnja izaći s prijedlozima Vladi koja će odabrati ono što može ostvariti u realnim gospodarskim i socijalnim prilikama, vodeći računa o vrlo lošoj demografskoj situaciji.

Bit će tu prijedlozi mjera, ali i načina kako ih provesti, dodala je predstavnica šest sindikalnih središnjica Željka Obradović.

Predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva Josip Grgurić je najavio da je zajedno s Maticom hrvatskom pokrenut program "Hrvatska za djecu" s ciljem većeg broja djece, smanjenja smrtnosti djece i optimalizacije rasta i razvoja djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙