FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: od danas povećanje porodiljnih naknada za drugih šest mjeseci

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Od danas se povećavaju porodiljnenaknade za drugih šest mjeseci s 1.600 na 2.500 kuna za zaposlenemajke i s 900 na 1.600 kuna za nezaposlene majke, podsjetila jepotpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Od danas se povećavaju porodiljne naknade za drugih šest mjeseci s 1.600 na 2.500 kuna za zaposlene majke i s 900 na 1.600 kuna za nezaposlene majke, podsjetila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Također je vraćena mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta za blizance, treće i svako sljedeće dijete s novčanom naknadom od 1.600 kuna, istaknula je Kosor na konferenciji za novinare.

Kosor je upozorila da je zbog loše demografske situacije Hrvatska od 1991. do 2003. izgubila dva velika grada, kao što su Split i Rijeka, a ako se takav trend nastavi do 2030. izgubit će cijeli Zagreb.

Lani smo prvi put pali ispod 40.000 rođene djece, što su katastrofalni podaci, najlošiji u 200 godina koliko se bilježi broj rođenih i umrlih u Hrvatskoj.

Kosor je istaknula da su društveni rashodi za djecu u Hrvatskoj do ove godine bili osam puta manji nego u zemljama EU-a, te 14 puta nego u nordijskim zemljama. Za porodiljne naknade za drugih šest mjeseci 1998. isplaćeno je oko 825 milijuna kuna, a 2003. samo 345 milijuna kuna.

Vladin Savjet za populacijsku politiku podržao je povećanje naknada i ostale kratkoročne mjere, a idućega tjedna će se sastati da bi razmotrio prijedlog dugoročne populacijske politike u Hrvatskoj i pripremio dokument za Hrvatski sabor.

Kosor vjeruje da će Sabor taj prijedlog prihvatiti konsenzusom i da će on obvezivati sve sljedeće Vlade.

Najavila je i dodatne mjere za višečlane obitelji. Od ove školske godine osigurat će se besplatni udžbenici za obitelji s osmero i više djece.

U Umagu će se 16. srpnja održati dobrotvorni koncert kojim će se osigurati 400 računala za obitelji s osmero i više djece, a akcija će se proširiti i na obitelji sa sedmero do četvero djece.

Kosor je pozvala lokalnu upravu i sve tvrtke da se uključe u provedbu populacijske politike. Lokalna uprava može, primjerice, dodijeliti besplatno zemljište za gradnju kuća i stanova za obitelji već i s prvim djetetom, rekla je.

Dovršava se registar hrvatskih branitelja, a završena je radna verzija novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koji će ići na raspravu u braniteljske udruge.

Od sutra do 1. kolovoza trajat će natječaj za izradu zastave za zatočene i nestale koja će stajati u Hrvatskom saboru dok se ne pronađe i posljednja žrtva s popisa zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, rekla je Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙