FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet za nacionalne manjine traži izmjene zakona za izbore vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Vladin Savjet za nacionalne manjinena današnjoj se sjednici založio za usklađivanje i izmjenu zakonskeregulative vezano za izbore za vijeća i predstavnike nacionalnihmanjina, te preispitivanje odredaba zakona o udrugama nacionalnihmanjina.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Vladin Savjet za nacionalne manjine na današnjoj se sjednici založio za usklađivanje i izmjenu zakonske regulative vezano za izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, te preispitivanje odredaba zakona o udrugama nacionalnih manjina.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer rekao je da će Savjet na državnoj razini pokrenuti inicijativu za izmjenu pojedinih zakona jer je analiza provedenih izbora za vijeća i predstavnike manjina pokazala nedostatke u izbornom procesu.

Pravna savjetnica GONG-a Vanja Škorić članovima Savjeta predočila je GONG-ovu analizu izbora. GONG za sve izbore predlaže usklađivanje i poboljšanje zakonskih odredaba, osnivanje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kao stalnog tijela, izmjenu zakona o popisima birača, koji se, rekla je Škorić, sada vodi decentralizirano te regulaciju financiranja izbornih kampanja za sve izbore.

Savjet je raspravljao i o pripremi programa na jezicima nacionalnih manjina i edukacije manjinskih novinara na HTV-u. Savjet je lani HTV-u dodijelio 370.000 kuna za edukaciju novinara na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Član Savjeta Furio Radin rekao je kako bi na HTV-u pitanje manjina trebalo postati dio programa, a ne specijalizirana emisija, navodeći kako se to posebice odnosi na Dnevnik. Ti novinari koji se educiraju za programe manjina trebali bi raditi za cijeli program HTV-a, rekao je Radin.

Savjet je zatražio da se manjinski novinari koje HTV educira i ugovorno vežu za HTV, kako ne bi nakon završene edukacije otišli raditi neki drugi posao. Iznijet je i problem kriterija za polaznike te novinarske edukacije, kao što je primjerice starost do 27 godina i što nije određen stupanj visoke stručne spreme.

Tolnauer je rekao kako su počeli provoditi financijsku disciplinu, te da su im sve udruge i ustanove nacionalnih manjina koje se financiraju iz državnog proračuna dostavile tromjesečno financijsko izvješće.

Na Savjetu je iznijet i prijedlog da se s vremenom krene u kontrolu stvarnog programa udruga, odnosno da se vidi na što udruge zaista troše državni novac.

Savjetu je na raspolaganju bilo 22 milijuna kuna za programe 44 udruge i ustanova 19 nacionalnih manjina.

Tolnauer je rekao kako je Udruga Roma Zagreba i Zagrebačke županije odbila potpisati Ugovor o financijskoj potpori od 89.000 kuna, jer nije bila zadovoljna iznosom.

Rečeno je da je u skladu s raspoloživim sredstvima iz proračuna za prvo tromjesečje ove godine udrugama i ustanovama nacionalnih manjina mjesečno doznačeno 70 posto od prošlogodišnje mjesečne akontacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙