FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOORDINACIJA UDRUGA I SINDIKATA ZAHTJEVA ZAKONSKU REGULACIJU ODVJETNIČKIH TARIFA

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Zbog poskupljenja odvjetničkih tarifaUdruga Juris protecta okupila je tzv. ad hoc koordinaciju udruga,sindikata i pojedinaca s ciljem donošenja zakona o regulacijiodvjetničkih tarifa, po uzoru na zemlje Europske unije.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Zbog poskupljenja odvjetničkih tarifa Udruga Juris protecta okupila je tzv. ad hoc koordinaciju udruga, sindikata i pojedinaca s ciljem donošenja zakona o regulaciji odvjetničkih tarifa, po uzoru na zemlje Europske unije.

Taj su zahtjev do sada podržale 42 nevladine udruge, osam sindikata, šest političkih stranaka i više od 230 uglednih pojedinaca, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Juris protecte Zlatko Zeljko.

Dodao je da je prijedlog za donošenje zakona o regulaciji odvjetničkih tarifa podržao i klub zastupnika HNS-a i PGS-a koji je, kaže Zeljko, obećao zakonski prijedlog uputiti u saborsku proceduru.

Osim donošenja zakona o odvjetničkim tarifama koordinacija, među ostalim, traži brisanje članka Kaznenog zakona kojim se kažnjava komentiranje nepravomoćnih presuda, te članka po kojem nitko ne smije davati pravne savjete osim odvjetnika.

Zeljko je istaknuo da je obračun odvjetničkih tarifa zakonski reguliran u većini europskih zemalja, dok je hrvatski odvjetnički lobi "zloupotrijebio svoj utjecaj na hrvatsko zakonodavstvo i osigurao monopol".

U Juris protecti tvrde da je način obračuna odvjetničkih usluga u Hrvatskoj jedinstven u svijetu jer su odvjetnici s jedne strane osigurali višestruke iznose za svaki izlazak na ročište i napisani podnesak, a s druge strane imaju neograničenu mogućnost ugovaranja udjela od dobivenog iznosa spora.

Na konferenciji za novinare zahtjeve su podržali čelnici dviju sindikalnih središnjica Boris Kunst i Krešimir Sever, ustvrdivši kako je poskupljenje odvjetničkih tarifa udar na socijalni standard građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙