FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA SNAZI SKUPLJE ODVJETNIČKE TARIFE

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Nove, višestruko povećane odvjetničketarife koje je prošli mjesec usvojila Hrvatska odvjetnička komora(HOK) stupile su na snagu jučer, objavom u Narodnim novinama.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Nove, višestruko povećane odvjetničke tarife koje je prošli mjesec usvojila Hrvatska odvjetnička komora (HOK) stupile su na snagu jučer, objavom u Narodnim novinama.

Odluka o izmjenama i dopunama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad, kojima se primjerice cijena odvjetničke satnica povisuje s 40 na 500 kuna, izazvala je osudu javnosti, posebice umirovljenika i sindikata.

Drastično povećanje tarifa dovelo je i do prijedloga sindikata i nevladinih udruga da se HOK-u oduzme pravo na samostalno određivanje cijena usluga koje omogućuje Zakon o odvjetništvu, a da se odvjetničke tarife urede zakonom kao što je u nekim zapadnoeuropskim zemljama.

Novim tarifama cijena sastavljanja privatne tužbe ili kaznene prijave, te podneska s odštetnim zahtjevom je 500 kuna, dok će se ostali podnesci plaćati 250 kuna.

Za zastupanja u kaznenim predmeta cijena ovisi o težini kaznenog djela. Tako će za djela za koja je predviđena novčana ili kazna do tri godine odvjetničke usluge stajati 1.000 kuna po raspravi, za kaznena djela do pet godina zatvora 2.000 kuna, do deset godina 3.000 kuna, a za najteže slučajeve 4.000 kuna po raspravi. Cijena odvjetnikova sudjelovanja na suđenju povećava se ukoliko rasprava traje dulje od jednog sata, a svaki novi sat košta 500 kuna.

Cijena obrane u privrednim prijestupima je 1.000 kuna, a za obranu pred sucem za prekršaje 500 kuna.

Ti iznosi se smanjuju za pola ako je riječ o odvjetnicima po službenoj dužnosti.

Visina odvjetničke naknade u parničnim postupcima ovisit će o vrijednosti spora. Tako će za sporove do 2.500 kuna klijenti odvjetnicima plaćati 250 kuna, a za sporove od 250.000 do pola milijuna kuna naknadu od 5.000 kuna. U milijunskim sporovima naknade se podižu s vrijednosti spora, a najveća naknada koju odvjetnik u takvim slučajevima može naplatiti iznosi 100.000 kuna.

O vrijednosti spora ovisit će i cijena izrade ugovora, a ako vrijednost nije istaknuta stranka će za izradu ugovora morati izdvojiti 2.000 kuna.

Odvjetnički podnesak kod postupaka za upis u sudski registar plaćat će se 500 kuna, a sastavljanje tužbe za poništenje upisa u registar i odgovore na tužbu 1.000 kuna.

Tarifa od 500 kuna predviđena je za postupke zaštite prava pred poslodavcem, odnosno radne sporove, kao i izrade jednostavnijih oporuka i jednostranih izjava volje. Zastupanje pred Ustavnim i Vrhovnim sudom sudom, odnosno pisanje tužbi i podnesaka kojima se pred tim sudovima pokreću postupci stoji 5.000 kuna.

Predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić u medijima je proteklih dana izjavio da su odvjetnici nakon 12 godina podigli tarife, koje predstavljaju realno povećanje cijena odvjetničkih usluga od 15 do 20 posto. Mogućnost zakonskog određivanja tarifa, odnosno oduzimanje tog prava HOK-u, ocijenio je nedopuštenim zadiranjem u neovisnost odvjetništva.

U povodu poskupljenja tarifa HOK će u petak održati konferenciju za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙