FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP TRAŽI BESPLATNE ODVJETNIČKE USLUGE U ALIMENTACIJSKIM POSTUPCIMA

ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Klub zastupnika SDP-a danas je najavio da će usaborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o odvjetništvu, kako bisamohrani roditelji koji se na sudu bore za uzdržavanje svoje djece -alimentaciju, imali pravo na besplatnu pravnu pomoć.
ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Klub zastupnika SDP-a danas je najavio da će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o odvjetništvu, kako bi samohrani roditelji koji se na sudu bore za uzdržavanje svoje djece - alimentaciju, imali pravo na besplatnu pravnu pomoć.

To je na konferenciji za novinare u Saboru najavila SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović, upozoravajući da će najavljeno drastično povećanje odvjetničkih tarifa dodatno onemogućiti samohrane roditelje, uglavnom majke, da na sudu ishode alimentaciju za svoje dijete.

SDP će zato, kaže, izmjenama tražiti da Odvjetnička komora osigura tim majkama besplatnu pravnu pomoć, kakvu već, po zakonu, imaju žrtve Domovinskog rata i socijalno ugroženi građani.

SDP-ove zastupnice Milanka Opačić, Gordana Sobol i Ingrid Antičević Marinović optužile su HDZ-ovu Vladu da je, prošlotjednim odbijanjem sedam SDP-ovih zakonskih prijedloga, pokazala socijalnu neosjetljivost.

To se, kažu, u prvom redu odnosi na neprihvaćanje zakona o socijalnoj mirovini i Alimentacijskom fondu, kojima je SDP namjeravao pomoći starijim osobama koje nemaju nikakvih prihoda, odnosno samohranim roditeljima da 'utjeraju' alimentaciju.

Opačić je kazala kako joj je jasno zašto HDZ nije podržao SDP-ove prijedloge, "jer ne pokazuje socijalni interes i štiti samo krupni kapital", ali ne i zašto potporu nije dao HSU.

"HSU bi trebao štiti interese građana treće životne dobi, no pokazuje se da je riječ o lobističkoj skupini koja se bori samo za parcijalne interese jednog dijela umirovljenika", rekla je.

U prilog tvrdnji da Vlada premijera Ive Sanadera ne pokazuje socijalnu osjetljivost Gordana Sobol navodi odbijanje SDP-ovog prijedloga da se delimitira visina porodiljne naknade u prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta.

Upozorila je i da se na 60 posto povećao broj nezaposlenih žena u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj, za što krivi neučinkovitu Vladinu politiku zapošljavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙