FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKO IZDANJE ISTRAŽIVANJA O UTJECAJU VLASNIŠTVA NA NEOVISNOST MEDIJA

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatsko izdanje međunarodnogistraživanja, provedenog u 18 tranzicijskih zemalja pod nazivom"Utjecaj vlasništva na neovisnost i pluralizam medija", predstavljenoje danas u Hrvatskom novinarskom društvu.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatsko izdanje međunarodnog istraživanja, provedenog u 18 tranzicijskih zemalja pod nazivom "Utjecaj vlasništva na neovisnost i pluralizam medija", predstavljeno je danas u Hrvatskom novinarskom društvu.

Profesor na Studiju novinarstva zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Stjepan Malović, koji je izradio dio istraživanja vezan uz Hrvatsku, istaknuo je da u Hrvatskoj postoje dobra zakonska rješenja koja jamče pluralizam medija, no da se ona u stvarnosti ne provode.

Požalio se da je tijekom istraživanja vrlo teško dolazio do podataka o stvarnim vlasnicima medija, te da su u drugim zemljama ti podaci dostupniji.

"Niti u jednoj zemlji nije se lako dolazilo do tih podataka, no mi smo se najviše namučili", kazao je, dodajući da je jedan od kriterija tranzicijske uspješnosti pojedinih zemalja dostupnost informacija.

Kao primjer je istaknuo da na internet stranicama hrvatskog službenog glasila Narodnih novina kao vlasnik Večernjeg lista nije upisana austrijska Styria koja javno ističe svoj većinski udio u tom dnevniku.

Govoreći o vlasnicima medija u Hrvatskoj, Malović je rekao da značajan udjel u medijima i dalje ima država koja je vlasnik ili osnivač 82 različita medijska poduzeća, među kojima su i dva nacionalna dnevna lista, nacionalna radiotelevizija, novinska izvještajna agencija, te veći broj lokalnih i regionalnih tiskovina i radijskih postaja.

Jaku ulogu u medijima ima i katolička crkva kao vlasnik agencije, radio postaja na nacionalnoj i regionalnim razinama te novinskih tjednika i mjesečnika.

Malović je naglasio da je vlasništvo nad medijima postao jedan od bitnih problema u cijeloj Europi, a ne samo u zemljama u tranziciji, jer se, kako je rekao, pluralizam medija ne može ostvarivati ako se vlasništvo koncentrira u rukama manjeg broja vlasnika. Na taj se način guše glasovi samostalnih i neovisnih novinara, a preko njih i slobode tiska koja je temelj demokracije, kazao je.

Urednica hrvatskog izdanja Gordana Vilović istaknula je da je koncetracija vlasništva najveći problem u zemljama gdje je istraživanje provedeno.

"Iako problem koncentracije guši naše prostore, Hrvatska po tom pitanju nije najgora od zemalja u kojima je istraživanje provedeno", kazala je.

Istraživanje je u 18 tranzicijskih zemalja, od Baltika do Balkana, pokrenulo Vijeće Europe, a knjiga "Utjecaj vlasništva na neovisnost i pluralizam medija" tiskana je u suradnji s institutom SEENPM (South East European Network for Professionalization of the Media) te slovenskim Institutom za mir.

Istraživanje je prvi puta predstavljeno u lipnju ove godine na Bledu u Sloveniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙