FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KLUBOVI zastupnika HNS/PGS, LIBRE i LS-a ZA CJELOVITU REFORMu LOKALNE samouprave

ZAGREB,9. srpnja(Hina) - Zastupnički klubovi HNS/PGS-a i Libre tezastupnici LS-a u saborsku su proceduru uputili zajednički prijedlogzaključaka o položaju i perspektivama razvoja lokalne i regionalnesamouprave, koji bi trebali činiti temelj suradnje tih stranaka napredstojećim lokalnim izborima.
ZAGREB,9. srpnja(Hina) - Zastupnički klubovi HNS/PGS-a i Libre te zastupnici LS-a u saborsku su proceduru uputili zajednički prijedlog zaključaka o položaju i perspektivama razvoja lokalne i regionalne samouprave, koji bi trebali činiti temelj suradnje tih stranaka na predstojećim lokalnim izborima.

Predloženim zaključcima vlast se poziva na provođenje cjelovite reforme lokalne samouprave, prije svega decentralizacije i poticanja ravnomjernog razvoja lokalnih sredina.

Predsjednik LS-a Ivo Banac najavio je da predloženi zaključci predstavljaju temelj suradnje ovih stranaka lijevog centra, koja bi, tvrdi, trebala uključivati izbornu koaliciju, "pa i dublje integracije tih stranaka".

Navedeni oporbeni klubovi ukazuju da Hrvatska ima 540 lokalnih jedinica (120 gradova i 420 općina), a od ukupnog javnog prihoda svega 14 posto ide lokalnoj samoupravi.

Sabor pozivaju da ističe važnost lokalne samouprave za demokratski razvoj države, da Vladu zaduži da u roku od 90 dana podnese cjelovito izvješće o stanju u lokalnoj samoupravi, uz zakonske prijedloge na temelju kojih bi se trebali održati lokalni izbori.

Vlada bi, kažu, trebala Saboru predložiti osnivanje tijela za pripremu, provođenje i praćenje decentralizacije, kao i kriterije za osnivanje novih lokalnih jedinica, a jednom godišnje Sabor bi izvještavala o stanju u lokalnoj samoupravi uz prijedloge njezina razvoja.

Potpredsjednik Kluba Libre Vilim Herman nužnim je ocijenio da Sabor što prije provede raspravu o "kritičnim pitanjima" u lokalnoj samoupravi, ističući da bez rješenja problema na lokalnoj razini neće biti ni razvoja na državnoj razini.

Optužio je HDZ-ovu vlast da namjerno izbjegava javno progovoriti o tim problemima kako bi, kaže, nastavila provoditi centralizaciju, posebno u dijelu raspodjele proračunskog novca.

Predsjednik Kluba HNS/PGS-a Dragutin Lesar kazao je da HDZ odstupa od predizbornih obećanja, da je obećao neposredan izbor načelnika i gradonačelnika te preraspodjelu poreza na dohodak i dobit na lokalne jedinice, no da po tim pitanjima nije učinjeno ništa.

"Očito je da HDZ u zadnjem trenutku prije lokalnih izbora želi nepraviti metež i mutež u kojem se jedino oni mogu snalaziti", ocijenio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙