FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE INDUSTRIJSKIH PROIZVODA U LIPNJU SMANJENE 0,3 POSTO

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u lipnju su ove godine u odnosu na svibanj bile manje za0,3 posto, dok su u odnosu na lipanj prošle godine povećane za 3,9posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u lipnju su ove godine u odnosu na svibanj bile manje za 0,3 posto, dok su u odnosu na lipanj prošle godine povećane za 3,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

U prvoj polovici ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, pak, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su veće za 1,7 posto.

Lipanjski pad cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima na mjesečnoj razini uslijedio je nakon najvećeg mjesečnog rasta unazad tri i pol godine zabilježenog u svibnju. Tada je, naime, zabilježena stopa rasta od 2,3 posto, ponajviše potaknuta rastom cijena nafte, što je rezultiralo povećanjem cijena energije za 1,6 posto prema travnju, odnosno 5,2 posto prema kraju prošle godine.

U lipnju su, pak, cijene energije prema svibnju smanjene za 1 posto, najviše među glavnim industrijskim grupacijama.

Izuzev netrajnih proizvoda za široku potrošnju, koji bilježe rast od 0,2 posto, na mjesečnoj je razini (lipanj/svibanj), smanjenje cijena industrijskih proizvoda zabilježeno i u ostalim glavnim industrijskim grupacijama.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjene su tako za 0,6 posto, kapitalnih proizvoda za 0,2 posto, a intemedijarnih proizvoda osim energije za najmanjih 0,1 posto.

Promatrano prema glavnim područjima djelatnosti, u prerađivačkoj su industriji, kao i u rudarstvu i vađenju cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima na mjesečnoj razini pale za 0,3 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, pak, cijene su u lipnju ostale na razini iz svibnja.

Pritom se najveće smanjenje cijena industrijskih proizvoda, i to za 3,4 posto, u lipnju prema svibnju bilježi u proizvodnji koksa i naftnih derivata, dok proizvodnja metala bilježi najveće, 0,9 postotno povećanje cijena.

Na međugodišnjoj razini, odnosno u lipnju ove godine prema istom mjesecu lani, u prerađivačkoj su industriji cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima porasle za 3,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za čak 12,5 posto. Istodobno su cijene u rudarstvu i vađenju pale za 5,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙