FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za petak, 9. srpnja

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 9. srpnja.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 9. srpnja.

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) održat će svoju 7. sjednicu. Na prvom, za javnost otvorenom dijelu sjednice bit će govora o Planu privatizacije (13,00 sati, HFP, Ivana Lučića 6).

KOSTRENA - Odbor vjerovnika brodogradilišta Viktora Lenca d.d. u stečaju na sastat će se u brodogradilištu. Vjerovnici, među kojima najveće iznose potražuju Ministarstvo financija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj, razmatrat će mogućnosti rješenja stečajnog postupka, a stečajni upravitelj podnijet će izvješće o radu u prošla tri mjeseca (Brodogradilište V. Lenac u 13 sati).

ZAGREB - Čak 74 posto menadžera u Hrvatskoj su muškarci, a tipičan hrvatski menadžer je muškarac u dobi od 41 do 45 godina, sa završenom visokom stručnom spremom ekonomskog smjera. Pokazali su to rezultati istraživanja objavljenog u sklopu knjige "Menadžment", autora Pere Sikavice i Fikrete Bahtijarević - Šiber, profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Kao instrument istraživanja autorima je poslužio anketni upitnik sastavljen od 82 pitanja, strukturirana u 11 tematskih cjelina. Ukupno je distribuirano 949 upitnika, a valjani odgovori dobiveni su od 386 anketiranih menadžera iz 50 poduzeća u Hrvatskoj. Dio odgovora autori su prikupili 2000. godine, a zbog nedovoljnog odaziva istraživanje je nastavljeno do 2003. godine. Istraživanje je između ostaloga pokazalo kako su tri četvrtine menadžera u Hrvatskoj muškarci, njih 45 posto ima više od 15 godina staža i gotovo isto toliko (43 posto) ih je prvo zaposlenje dobilo u tvrtki u kojoj su danas na menadžerskoj funkciji.

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u lipnju ove godine u odnosu na svibanj bile manje za 0,3 posto, dok su u odnosu na lipanj prošle godine povećane za 3,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U prvoj polovici ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, pak, cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su veće za 1,7 posto. Lipanjski pad cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima na mjesečnoj razini uslijedio je nakon najvećeg mjesečnog rasta unazad tri i pol godine zabilježenog u svibnju. Tada je, naime, zabilježena stopa rasta od 2,3 posto, ponajviše potaknuta rastom cijena nafte, što je rezultiralo povećanjem cijena energije za 1,6 posto prema travnju. U lipnju su, pak, cijene energije prema svibnju smanjene za 1 posto.

ZAGREB - Hrvatske nautičke luke i ove godine nastavljaju bilježiti dobre rezultate što pokazuju i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je te luke u prvih pet ovogodišnjih mjeseci posjetilo 102,1 tisuća nautičara ili 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvareno je i 18 posto više noćenja odnosno 150 tisuća. Nautičke je luke posjetilo više i domaćih i stranih turista - stranih je bilo 17 posto više ili 98 tisuća, dok je domaćih bilo gotovo četiri tisuće, što je porast od 7 posto. Stranci su ostvarili i većinu noćenja, 145 tisuća ili 18 posto više, a nešto manji porast od 16 posto bilježe i domaći nautičari sa 4,8 tisuća noćenja. Promatrano po jadranskim županijama u svima su u prvih pet mjeseci, osim u Istarskoj, ostvareni porasti, a najviše je nautičara, 32,5 tisuće, bilo u lukama Šibensko-kninske županije.

ZAGREB - Prosječna neto plaća isplaćena u Zagrebu za travanj iznosila je 4.851 kunu, što je za 3 posto ili za 152 kune manje od prosječne neto plaće za ožujak, podaci su Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. U odnosu na državni prosjek od 4.129 kuna, prosječna zagrebačka neto plaća za travanj bila je veća za 17,4 posto. Promatrano po pojednim djelatnostima, najveća prosječna neto plaća za travanj u Zagrebu je isplaćena u financijskom posredovanju (osim osiguranja i mirovinskih fondova) i iznosila je 7.798 kuna. Istodobno, najnižu prosječnu neto plaću imali su zaposleni u proizvodnji odjeće, doradi i bojenju krzna, u iznosu od 2.331 kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙