FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CHIRAC POZVAO FRANCUZE DA OŠTRO REAGIRAJU NA RASIZAM

CHAMBON-SUR-LIGNON, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Francuski predsjednikJacques Chirac, koji je u četvrtak posjetio seoce Chambon-sur-Lignon usredišnjoj Francuskoj koje je u Drugom svjetskom ratu pružilo utočišteŽidovima, pozvao je Francuze da odlučno stanu u obranu vrijednostiRepublike u prilikama sve većeg broja rasističkih i antisemitskih činakoji "blate" Francusku.
CHAMBON-SUR-LIGNON, 8. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac, koji je u četvrtak posjetio seoce Chambon-sur-Lignon u središnjoj Francuskoj koje je u Drugom svjetskom ratu pružilo utočište Židovima, pozvao je Francuze da odlučno stanu u obranu vrijednosti Republike u prilikama sve većeg broja rasističkih i antisemitskih čina koji "blate" Francusku.

Chirac je prošao "putem sjećanja" koji budi uspomenu na "pravednike među narodima" koji, podsjetio je francuski predsjednik, nisu htjeli prihvatiti "sramotni višijevski režim".

Chirac je pozvao Francuze da se, "sučeljeni sa sve većom nesnošljivošću, rasizmom, antisemitizmom i neprihvaćanjem razlika, sjete nedavne prošlosti".

Francuski predsjednik je zatražio od pravosuđa da s ovim kaznenim djelima postupa s "iznimnom strogošću", predloživši da državno tužiteljstvo uloži priziv u slučajevima "pretjerano blagih" presuda.

Chirac je također pozvao ministarstvo prosvjete da se uključi u ovu bitku protiv nesnošljivosti, budno pazeći "više no ikad da se svi mladi Francuzi upoznaju s republikanskim načelima i da ih prihvate".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙