FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: "Izbrisani" ogorčeni zbog kandidatura Peterlea i Pahora

LJUBLJANA,5. lipnja 2004.(Hina) - Spominjanje imena dvojice slovenskihpolitičara kao kandidata za dužnosti u EU izazvalo je reakciju Društvaizbrisanih stanovnika Slovenije koji smatraju da su Lojze Peterle iBorut Pahor suodgovorni za nerješavanje problema ponovnog upisa uregistar stalnog stanovništva 18.305 neslovenaca kojima je prije 12godina oduzeto prebivalište jer nisu tražili slovensko državljanstvoili ga nisu mogli dobiti.
LJUBLJANA,5. lipnja 2004.(Hina) - Spominjanje imena dvojice slovenskih političara kao kandidata za dužnosti u EU izazvalo je reakciju Društva izbrisanih stanovnika Slovenije koji smatraju da su Lojze Peterle i Borut Pahor suodgovorni za nerješavanje problema ponovnog upisa u registar stalnog stanovništva 18.305 neslovenaca kojima je prije 12 godina oduzeto prebivalište jer nisu tražili slovensko državljanstvo ili ga nisu mogli dobiti.

Društvo izbrisanih u ponedjeljak je u izjavi za javnost navelo da je Peterle političar "dvostrukog morala" jer je u vrijeme kad je došlo do brisanja spomenutih neslovenaca bio predsjednik slovenske vlade, te da se i danas suprotstavlja rješenju tog pitanja, dok je Pahor, kako navode, iako pripada socijalnim demokratima koji u vladi podržavaju odluku Ustavnog suda da se pitanje izbrisanih riješi, zauzima za kompromis s oporbenom desnicom zbog čega je cijela stvar još u političkoj blokadi.

Društvo izbrisanih izjavu je dalo zbog spominjanja kombinacija po kojima bi Peterle ili Pahor - izabrani nedavno kao predstavnici svoje države u Europskom parlamentu - mogli konkurirati za mjesto predsjednika Europskog parlamenta u novom sazivu. Priopćenje kojim opet podsjećaju na poticanje "ksenofobičnog ozračja" u Sloveniji uputili su u Europski parlament, predstavništvu Europske komisije u Ljubljani, povjereniku Vijeća Europe za ljudska prava Alvaru Gil-Roblesu, te Europskoj komisiji protiv rasizma i netolerancije, ali i slovenskim državnim tijelima. Netolerancija prema neslovencima izbrisanim iz registra stalnog stanovništva stvorena je propagandom kako je riječ o oficirima nekadašnje JNA iako je takvih samo stotinjak, tvrdi Društvo izbrisanih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙