FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA ČETVRTAK, 8. SRPNJA

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 8. srpnja.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 8. srpnja.

DEN HAAG - Hrvatski general Mirko Norac u 16 sati trebao bi se izjasniti pred Haškim sudom (ICTY) o tome osjeća li se krivim za zločine počinjene u akciji Medački džep. Generala Norca Haški je sud u svibnju ove godine optužio za zločine počinjene 1993. u Medačkom džepu, a prošlog tjedna predsjednik Haškog suda predmet "Norac" dodijelio je istom sudskom vijeću zaduženom za generala Rahima Ademija. Protiv njega optužnica za zločine u Medačkom džepu podignuta u 2001. godini. To bi sudsko vijeće, koje vodi kineski sudac Liu Daqun, trebalo odlučiti i o zahtjevu haškog tužiteljstva za objedinjavanjem optužnica protiv Norca i Ademija, a potom i o prijedlogu glavne haške tužiteljice o prebacivanju objedinjenog predmeta na suđenje hrvatskom pravosuđu.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića (ured Predsjednika, Pantovčak 241, 19 sati)

BEČ - U Beču će u četvrtak Stalno vijeće organizacije za europsku sigurnost i suradnju OESS-a razmatrati izvješće o Hrvatskoj. Izvješće će podnijeti voditelj Misije te međunarodne organizacije u Hrvatskoj Peter Semneby. Na zasjedanju stalnog vijeća sudjelovat će uz izaslanstva država članica i pomoćnik ministra vanjskih poslova za multilateralna pitanja Tomislav Vidošević i šef delegacije Europske komisije u Zagrebu veleposlanik Jacques Wunnenberger.

BEOGRAD - U četvrtak poslijepodne u Beogradu će se održati sjednica Savjeta ministara državne zajednice Srbije i Crne Gore, na kojoj bi se trebali verificirati mandati članova Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom i izabrati predsjednik tog tijela. Kandidati za tu dužnost su ministar obrane SCG Prvoslav Davinić, ministar policije Srbije Dragan Jočić i ministar pravosuđa Zoran Stojković. Po konstituiranju, Savjet bi se trebao izjasniti o utjecaju eventualnog izručenja četvorice haaških optuženika, generala vojske i policije, na sigurnost države. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da bez mišljenja Nacionalnog savjeta ne može biti završen postupak za izručenje, koji je započeo na Okružnom sudu u Beogradu, a nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova SCG-a dostavilo optužnice protiv četvorice optuženih. Generale Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića haaško tužiteljstvo prošle je godine optužilo za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

BEOGRAD - U Beogradu će se održati Deveti susret predsjednika gospodarskih komora država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, na kojem će razmotriti dosadašnju suradnju, mogućnosti proširenja i njeno podizanje na višu razinu. Domaćin skupa je Privredna komora Srbije i Crne Gore. Sudionicima će se obratiti šef izaslanstva Europske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Geoffrey Barrett, a primit će ih i novoizabrani predsednik Srbije Boris Tadić. Skupu će biti nazočan predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

PRIŠTINA - Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je u utorak uvrstiti na dnevni red sjednice Skupštine u četvrtak glasovanje o Ustavnom okviru Kosova, kojega su izradili predstavnici kosovskih institucija i UNMIK-a. Predložene izmjene za koje se zalažu zastupnici Skupštine Kosova su izvan ovlasti Skupštine i UNMIK neće dopustiti tako nešto, jer za svaku izmjenu tog dokumenta treba da ima potporu UN-a. Prijedlog izmjena Ustavnog okvira našao se i nedavno pred zastupnicima, no odustali su od rasprave zbog upozorenja UNMIK-a da je promjena tog dokumenta u ovlasti civilnog upravitelja UN-a na Kosovu. Predsjednik Odbora za ustavna pitanja Skupštine Arsim Bajrami izjavio je da će, bez obzira na pritisak UNMIK-a, parlament usvojiti izmjene Ustavnog okvira.

BEČ - Heinz Fischer postaje austrijski predsjednik. Sve svečanosti koje su bile planirane u povodu preuzimanja dužnosti novog predsjednika u četvrtak otkazane su zbog smrti Thomasa Klestila. Jedino će se, sukladno saveznom Ustavu, u četvrtak održati sjednica oba doma austrijskog parlamenta, gdje će Fischer položiti prisegu.

MOSKVA - Njemački kancelar Gerhard Schroeder sastat će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na njemačko-ruskom gospodarskom forumu.

STOCKHOLM - Odluka u žalbenom postupku Mijaila Mijailovića, osuđenoga na doživotni zatvor zbog ubojstva švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh.

NEW YORK - Koncert za Johna Kerryja, odgođen u lipnju zbog smrti nekadašnjega američkog predsjednika Ronalda Reagana.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Branka Radman

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Darko Vlahović

Večer: Duška Gerić Koren

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax. 00 385 1 4808 822

e-mail:vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙