FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: ŠEST GODINA ZATVORA ZBOG POČINJENOGA RATNOG ZLOČINA

MOSTAR, 6. srpnja 2004. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda uMostaru u utorak je bivšem pripadniku vojne policije HVO-a MarijuMatiću izreklo šest godina zatvorske kazne zbog počinjenog ratnogzločina nad bošnjačkim civilima u Konjicu 1993. godine.
MOSTAR, 6. srpnja 2004. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru u utorak je bivšem pripadniku vojne policije HVO-a Mariju Matiću izreklo šest godina zatvorske kazne zbog počinjenog ratnog zločina nad bošnjačkim civilima u Konjicu 1993. godine.

Obrazlažući presudu predsjednik Sudskog vijeća Zoran Krtalić je rekao kako je dokazano da je Mario Matić počinio ratni zločin ubivši rafalnom pucnjavom iz automatske puške jednog zarobljenog Bošnjaka, Ismeta Kovačevića, dok je drugog Vejsila Hajduka fizički zlostavljao. Krtalić je objasnio kako je pri donošenju šestogodišnje zatvorske kazne za Matića bila olakotna okolnost što je na dan kada je ubio zarobljenog Bošnjaka 18. travnja 1993. godine saznao da mu je u hrvatsko-bošnjačkim sukobima poginuo rođak, te da su mu (Matiću) zarobljeni roditelji i spaljena im kuća.

Branitelj Marija Matića odvjetnik Marko Martinović najavio je da će se žaliti na izrečenu šestogodišnju kaznu.

Suđenje Mariju Matiću, koje je počelo u svibnju ove godine, Županijskom sudu u Mostaru odobrio je Haški sud za ratne zločine. Za vrijeme nedavna posjeta Bosni i Hercegovini glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je najavila kako će se Haški sud ubuduće baviti samo visokorangiranim optuženicima dok će nižerangirane optuženike preuzimati lokalni sudovi u BiH. Prema sudskim bosanskohercegovačkim izvorima u idućih nekoliko godina sudovi u BiH vodit će postupke protiv više tisuća osoba optuženih za ratne zločine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙