FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSPER: ICTY NEĆE ZAVRŠITI RAD PRIJE SUĐENJA KARADŽIĆU, MLADIĆU I GOTOVINI

DEN HAAG, 6. srpnja 2004. (Hina) - Američki veleposlanik za ratnezločine Pierre Richard Prosper izjavio je u utorak nakon posjetaHaškom sudu (ICTY) da će strategija dovršetka rada suda do 2008.,odnosno 2010. godine, biti preispitana ako do tada u Den Haagu ne budesuđeno trojici najtraženijih haških optuženika, bivšim političkim ivojnim čelnicima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, tehrvatskom generalu Anti Gotovini.
DEN HAAG, 6. srpnja 2004. (Hina) - Američki veleposlanik za ratne zločine Pierre Richard Prosper izjavio je u utorak nakon posjeta Haškom sudu (ICTY) da će strategija dovršetka rada suda do 2008., odnosno 2010. godine, biti preispitana ako do tada u Den Haagu ne bude suđeno trojici najtraženijih haških optuženika, bivšim političkim i vojnim čelnicima bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, te hrvatskom generalu Anti Gotovini.

"Strategija dovršetka rada suda postavlja za cilj godinu 2008. i 2010. Da bi se taj cilj postigao Karadžiću i Mladiću mora ovdje biti suđeno. Ako oni ne budu ovdje do 2008. morat ćemo preispitati da li tribunal treba zatvoriti", izjavio je Prosper nakon razgovora s najvišim dužnosnicima ICTY-a.

Strategija dovršetka rada ICTY-a, koju je utvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, predviđa završetak svih prvostupanjskih postupaka do 2008., a žalbenih do kraja 2010. godine.

"Ovaj sud je stvoren da bi se sudilo ljudima kao što su Karadžić, Mladić i Gotovina. Vijeće sigurnosti je privrženo tome da im se sudi ovdje i mi i dalje poduzimamo napore u tom smjeru. Oni moraju shvatiti da je sud stvoren za njih i da će ostati otvoren ako oni ne budu ovdje 2008. godine", dodao je američki veleposlanik.

Kazao je kako je njegov posjet bio prilika za razgovor s dužnosnicima Haškog suda o strategiji dovršetka rada, poglavito o tome kakva je podrška Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice potrebna u daljnjem radu suda.

"Potrebno je da nastavimo podupirati Tribunal a nužna je i puna suradnja zemalja u regiji posebno za transfer Karadžića, Mladića i Gotovine. Ako to ostvarimo vjerujem da će doći do zaokreta, da će puno veći broj slučajeva biti suđen pred nacionalnim sudovima, a Tribunal će biti korak bliže dovršetku svog mandata", rekao je Prosper.

Na pitanje o prepuštanju slučajeva nacionalnim pravosuđima zemalja regije, uključujući i hrvatsko pravosuđe, ocijenio je da se to može očekivati uskoro, ali da transfer ovisi o spremnosti nacionalnih sudova.

"Vjerujemo da se to može dogoditi u bliskoj budućnosti, možda do iduće godine kada neki slučajevi mogu biti vraćeni. To ovisi od spremnosti sudova u pojedinim zemljama da ih prime. Mi surađujemo s Hrvatskom i BiH u procesu pripreme tih sudova, a u prikladno vrijeme ćemo surađivati i sa Srbijom", kazao je Prosper.

Na pitanje o utjecaju pogoršanog zdravstvenog stanja bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića na njegovo daljnje suđenje, i na utjecaj koji eventualni prekid procesa može imati na legitimitet ICTY-a, veleposlanik SAD-a je rekao da ne želi spekulirati što će se dogoditi sa slučajem Milošević. Napomeno je kako vjeruje da suđenje treba nastaviti i da će suci donijeti odluke koje su potrebne.

Drugi dio suđenja Miloševiću u kojem će on izlagati svoju obranu, trebao je početi jučer, no odgođen je do daljnjega zbog njegovog pogoršnog zdravstvenog stanja, visokog tlaka i srčanih tegoba. Raspravno vijeće danas treba objaviti odluku o novom terminu za nastavak suđenja i radnom režimu po kojem će se odvijati. Na jučerašnjoj sjednici posvećenoj administrativnim pitanjima procesa, zatraženo je da mu se omogući odmor od dva tjedna do mjesec dana, ali i da se utvrdi njegova procesna sposobnost odnosno je li zbog kronično narušenog zdravlja uopće sposoban da sudjeluje u suđenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙