FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAROVNICA OD 2 MILIJUNA EURA ZA ZEMLJIŠNE KNJIGE I KATASTAR

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Projekt sređivanja zemljišnih knjiga ikatastra, podrška pomorskoj domeni financirat će se i darovnicom izsredstava CARDS programa u iznosu od oko dva milijuna eura, a Ugovor otoj darovnici danas su u Ministarstvu financija potpisali ministarfinancija Ivan Šuker i voditeljica Ureda Svjetske banke za HrvatskuIndira Konjhodžić.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, podrška pomorskoj domeni financirat će se i darovnicom iz sredstava CARDS programa u iznosu od oko dva milijuna eura, a Ugovor o toj darovnici danas su u Ministarstvu financija potpisali ministar financija Ivan Šuker i voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Indira Konjhodžić.

Ta je darovnica dodatak većem programu sređivanja zemljišnih knjiga i katastra u Hrvatskoj, koji se dijelom financira i sredstvima Svjetske banke, kazala je Konjhodžić.

Ističe kako je sređivanje zemljišnih knjiga i katastra u Hrvatskoj jedan od osnovnih preduvjeta za privlačenje domaćih i stranih investicija.

Sređivanje stanja u zemljišnim knjigama i katastru od ključne je važnosti za tržišnu ekonomiju, ohrabrivanje investicijske klime i olakšanje poslovnih transakcija, istaknula je voditeljica operativnog odjela Delegacije Europske komisije Laura Garagnani.

I ministar financija ističe kako je u nizu razgovora koje je vodio u posljednje vrijeme istaknut problem pravne sigurnosti i zemljišnih knjiga. Hrvatska je trenutno sigurno jedna od nainteresantnijih tranzicijskih zemalja za ulaganja, jer će imati veći gospodarski rast od zemalja regije, a za poticanje ulaganja treba uklanjati administrativne barijere, kazao je Šuker.

Ističući važnost projekta sređivanja zemljišnih knjiga i katastra, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić kaže kako se značajniji iskorak u tom području očekuje u roku od oko tri godine, posebice u Zagrebu, Rijeci, Splitu, gdje je stanje i najkritičnije.

Program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra financira se iz državnog proračuna, zajmom Svjetske banke u iznosu od oko 26 milijuna dolara, a EU se u projekt uključila donacijama.

Po riječima Laure Garagnani, od oko 21 milijun eura sredstava CARDS programa u razdoblju 2002.-2004. za projekte poboljšanja investicijske klime oko 11,5 milijuna eura namijenjeno je sređivanju zemljišnih knjiga i katastra.

Ti su projekti u različitim fazama, prva faza bila je u iznosu 5 milijuna eura, a druga je faza upravo darovnica od oko 2 milijuna eura namjenjena pomorskoj domeni.

Sredstva iz darovnice koristit će se za jasnije definiranje postupaka upisa i registracije, te usklađivanje svih faza u postupku definiranja i registracije pomorskog dobra i koncesija, razradu sistematske registracije pomorskog dobra i koncesija kao sveobuhvatnog sustava upisa i registracije u Hrvatskoj.

Aktivnosti na projektu uključit će i ponovna katastarska mjerenja i obnovu sustava zemljišnih knjiga u određenim područjima uz obalu i na otocima, pilot projekt na odabranim područjima, edukaciju i tehničku pomoć Ministarstvu pravosuđa i Državnoj geodetskoj upravi i njenim lokalnim ispostavama, kao i registracijskim uredima u općinskim sudovima, te županijskim upravama za poslove u domeni pomorskog dobra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙