FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 6. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 6. srpnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB - U Ministarstvu financija danas će biti potpisan ugovor između vlada Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke o financijskoj suradnji. Taj se ugovor odnosi na projekt Lokalna opskrba vodom i zbrinjavanje otpadnih voda na južnoj obali Jadrana koji će se financirati zajmom njemačke Kreditne banke za obnovu (KfW) u vrijednosti od 12 milijuna eura. Uz to za taj se projekt stavlja na raspolaganje i zajam od tri milijuna eura KfW-a te nepovratan doprinos financiranju u visini od milijun eura. Ugovor o financijskoj suradnji potpisat će ministar financija Ivan Šuker i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Gebhardt Weiss.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker i voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Indira Konjhodžić potpisat će danas Ugovor o darovnici od 2 milijuna eura iz sredstava EU CARDS programa za Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra: Podrška pomorskoj domeni, odnosno za finaciranje projekta "Registracija pomorskog dobra". Taj projekt provode ministarstva pravosuđa i mora, turizma, prometa i razvitka te Državna geodetska uprava, a sredstva iz darovnice koristit će se, među ostalim, za definiranje postupaka registracije i harmonizacije svih koraka u registraciji pomorske domene i koncesija.

ZAGREB - Rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna trebao bi donijeti veći porast prihoda nego li će biti porast rashoda, očekuju u Ministarstvu financija, koje će uskoro prijedlog rebalansa uputiti Vladi, a potom i Saboru. O konkretnim okvirima i brojkama u Ministarstvu još uvijek ne žele govoriti, a prijedlog bi, kako se doznaje, ovaj tjedan mogao biti raspravljen u Vladi kako bi se ispoštovao najavljeni rok da se rebalans u Saboru usvoji do 15. srpnja. Na prihodnoj strani proračuna prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva, računa se na prihod od dividendi Hrvatskog telekoma od oko 2 milijarde kuna.

ZAGREB - Hrvatska naftna komapnija Ina izvijestila je da će maloprodajne cijene motornih benzina od danas biti niže za prosječno jedan posto, dok se cijene dizelskih goriva neće mijenjati. Tako će se od danas pa do 12. srpnja na Ininim benzinskim postajama motorni benzin Super 98 prodavati po cijeni od 7,56 kuna što je 0,9 posto od sadašnjih 7,63 kune. Za jedan posto smanjuju se cijene svih ostalih vrsti motornih benzina, bezolovnog Supera 95 na 6,96 kuna (do sada 7,03 kune) bezolovnog Eurosupera 95 na 7,03 kune (do sada 7,10 kuna) te bezolovnog Supera 98 na 7,18 kuna (do sada 7,25 kuna).

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom prošle godine broj ribara koji se bave gospodarskim ribolovom u morskom ribarstvu povećan za 25 posto u odnosu na 2002, povećan je i broj brodova i brodica, kao i broj mreža, ali je ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama istodobno smanjen za 10 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku. Naime, prema podatcima Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva koje prenosi statistički zavod, krajem prošle godine u Hrvatskoj bilo registrirano 3.705 ribara koji obavljaju gospodarsku djelatnost, odnosno taj je broj porastao za 751, ili za 25 posto u odnosu na 2002. Povećan je i broj ribarskih brodova i brodica i to za 17 posto. No, nasuprot tim, statistički podatci o ulovu i uzgoju (proizvodnji) morske ribe i drugih morskih organizama pokazuju da je prošle godine proizvedeno ukupno 26.181 tona ribe, što je 10 posto manje nego u 2002. godini.

ZAGREB - Na hrvatskom su Jadranu u prvih pet mjeseci ove godine ostvarena 84 kružna putovanja stranih brodova, što je 36 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a sva su kružna putovanja zabilježena u moru Dubrovačko-neretvanske županije, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnog broja kružnih putovanja stranih brodova 45 ih je došlo u razdoblju od siječnja do travnja, dok ih je u svibnju bilo 39. Iako je brodova u prvih pet ovogodišnjih mjeseci bilo manje nego lani, broj putnika koji su na taj način ušli u Hrvatsku veći je 8,6 posto, odnosno bilo ih je ukupno 78.946.

VUKOVAR - U Vukovaru je jučer svečano otvorena obnovljena stambena zgrada sa 28 stanova za izbjeglice i prognanike različitih nacionalnosti čiju je obnovu s 500 tisuća eura financirala austrijska vlada. Zgradu su svečano otvorili ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Austrije Ursula Fahringer. Savezno ministarstvo za vanjske poslove Republike Austrije je prije tri godine između ostalog darovalo i 820.000 eura za obnovu stambene zgrade sa 56 stanova za povratnike u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. Ministar Kalmeta je uz ostalo kazao da je, u obnovu kuća Hrvatska dosada uložila oko 14 milijardi kuna koliko će, kada bude gotova stajati autocesta od Zagreba do Splita.

PLOČE - Na područje Baćinskih jezera jučer je pušteno pet divljih pataka što je pokušaj da se na toj lokaciji vrati život divljih ptica i promijeni zabrinjavajuće stanje ornitofaune u dolini Neretve.

U opciji su bile i druge lokacije, poglavito u kanjonu rijeke Cetine, no za novo stanište divljih pataka izabrana su Baćinska jezera koja leže ispod razine mora. To močvarno područje veoma je pogodno za uzgoj i obitavanje te ptičje vrste.

DUBROVNIK - U Muzeju Rupe u Dubrovniku sinoć je otvorena izložba pod nazivom Umjetnost tekstilnih rukotvorina od Marije Terezije do 2. Svjetskog rata-najznačajniji umjetnički dosezi iz Hrvatskog narodnog preporoda. Radi se o 300 umjetnina - albuma uzornika i inserata za krojenje i šivanje, oslika iglom na svili, modnih detalja te modela večernjih haljina iz toga perioda.

Veliki dio radova izložbe pod nazivom Ženski ručni rad u školama u kontinentalnoj Hrvatskoj sustavno je prikupljan još od 1871., a dio je bio izložen u Parizu 1900. na Svjetskoj izložbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙