FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje pokazalo ukorijenjenost medijskih stereotipa o odnosima Hrvatske i Slovenije

LJUBLJANA,30. lipnja 2004.(Hina) - Stereotipi o slabim odnosima izmeđuHrvatske i Slovenije, kao i između njihovih naroda i dalje postoje, nomogli bi se promijeniti kad bi obje strane bile bolje informirane,zaključak je istraživanja koje su tijekom travnja provele ljubljanskaagencija "Pristop" i zagrebačka "Premise", razgovarajući s petstograđana s jedne i druge strane.
LJUBLJANA,30. lipnja 2004.(Hina) - Stereotipi o slabim odnosima između Hrvatske i Slovenije, kao i između njihovih naroda i dalje postoje, no mogli bi se promijeniti kad bi obje strane bile bolje informirane, zaključak je istraživanja koje su tijekom travnja provele ljubljanska agencija "Pristop" i zagrebačka "Premise", razgovarajući s petsto građana s jedne i druge strane.

Anketa je na primjer pokazala da su Hrvati uvjereni kako ih slovenska prometna i pogranična policija diskriminiraju na graničnim prijelazima i slovenskim cestama, dok Slovenci misle da kao turisti u Hrvatskoj nisu dovoljno cijenjeni kao gosti, rečeno je u srijedu u Ljubljani na predstavljanju rezultata zajedničkog projekta ljubljanskih i zagrebačkih komunikologa.

Slovenci su nadalje uvjereni da Hrvati ne cijene dovoljno napor njihove države da Hrvatskoj pomogne u približavanju Europskoj uniji.

Istraživanje je uključilo i mišljenje javnosti u dvije države o otvorenim međudržavnim problemima, pri čemu je stajalište javnosti vrlo blisko stajalištima službene politike.

Većina anketiranih Hrvata, na pitanje ima li Slovenija pravo na izlaz na otvoreno more, odgovorila je niječno. Još veću homogenost to je pitanje izazvalo među Slovencima gdje u to pravo nije posumnjao gotovo nitko, a slični su odgovori zabilježeni i oko dileme kome pripada Sveta Gera, tko je u pravu oko deviznih dugova Ljubljanske banke i je li Hrvatska imala pravo proglasiti ekološko-ribolovni pojas na Jadranu.

I Hrvati i Slovenci ocijenili su boljima i objektivnima "svoje" medije u prikazivanju druge strane, pa su tako Slovenci uvjereni da ih hrvatski mediji prikazuju u negativnom svjetlu, dok su hrvatski ispitanici mislili suprotno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙